IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ситуацията на Корейския полуостров се нажежава

Дрънкането на оръжия обаче не повлия на южнокорейската фондова борса - Kospi записа най-големия си ръст за седмицата от шест месеца насам

11:36 | 30.03.13 г.
Ситуацията на Корейския полуостров се нажежава

Северна Корея е в „състояние на война” с южната си съседка, става ясно от съобщение на държавната новинарска агенция, цитирана от Bloomberg. „Всяка ситуация между Севера и Юга ще бъде оценявана като по време на война”, се казва в изявлението.

Технически двете държави са във война, защото конфликта от 1950 -1953 година приключи без подписване на мирен договор. В днешното си съобщение от държавната агенция на Северна Корея се казва, че „на ситуацията на Корейския полуостров нито във война, нито в мир, трябва да бъде сложен край”. Военните са в очакване на решение на комунистическата партия, чиито лидери ще заседават този уикенд.

В последните седмици напрежението в региона се задълбочава – само преди ден Северна Корея постави в бойна готовност своите оръжия по цели в Южна Корея и САЩ, а посочената причина е учение на американски военни сили в Южна Корея.

В същото време обаче Сеул успокои, че няма нови санкции и южнокорейци, работещи в индустриалните зони на Севера свободно пътуват от и до работните си места. Заплахите на Пхенян оказват и слабо влияние на търговията на фондовите пазари в региона. Основният индекс на южнокорейската борса – Kospi записа ръст от 2,9 на сто за седмицата. Това е най-доброто представяне за последните шест месеца.

„Това е част от мартенската лудост на Корейския полуостров”, коментира и  университетският преподавател Кенет Куинънс, работил за Държавния департамент на САЩ. „Всеки март, когато САЩ и Южна Корея извършват военни учения в региона, Северна Корея се обявява в бойна готовност и извършва подобни заплахи. Разликата сега е, че риториката е интензивна и ситуацията изисква сериозно наблюдение”, смята той.

Именно това прави и южнокорейското Министерство на отбраната. В официално съобщение от ведомството коментираха, че внимателно следят военните действия на Северна Корея и ще „накажат всяка провокация”.

През февруари Пхенян взриви ядрено оръжие, което предизвика гнева на световната общност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:40 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още