IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скандалът с китайските чипове повлия негативно на пазарите в Азия

Повишението на доходността по американските облигации също беше във фокуса на азиатските инвеститори

11:04 | 05.10.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Повечето азиатски пазари приключиха сесията с отрицателни резултати, след като в четвъртък Bloomberg обяви, че китайски шпиони са поставили компютърни чипове в оборудване, използвано от близо 30 американски компании и някои правителствени агенции, което може да е предоставило на Пекин достъп до вътрешните им мрежи.

Другата основна тема във фокуса на азиатските инвеститори беше достигнатият връх при доходността по американските държавни ценни книжа в четвъртък, съобщава CNBC.

Японският индекс на сините чипове Nikkei 225 завърши сесията с ново понижение от 0,80%, или 191,90 пункта, до 23 783,72 пункта. Акциите на производителя на електронни части TDK поевтиняха с 4,46%, а книжата на доставчика на компоненти Murata Manufacturing отбелязаха спад в стойността си от 3,09 на сто.  

В Южна Корея измерителят Kospi приключи деня с лек спад от 0,31%, или 6,97 пункта, до 2267,52 пункта. Акциите на LG Display се обезцениха с 2,63%, докато книжата на Samsung Electronics отчетоха повишение в цената си от 0,22% след новината, че оперативната печалба на компанията за третото тримесечие е достигнала рекордно високи нива.

Шанхайската борса продължава да бъде затворена заради местните празници.

В Хонконг показателят Hang Seng се понижи с 0,11% до 26 595,27 пункта. Листнатите в Хонконг акции на китайския производител на телекомуникационно оборудване ZTE Corp изгубиха 14% от стойността си.

Книжата на Lenovo също понижиха стойността си с 23 на сто, което е и най-големият им спад от 2009 г. насам, след като пазарът остана несигурен дали компанията не е използвала предполагаемо компрометираните чипове.

В Австралия бенчмаркът ASX 200 отбеляза ръст от 0,15% до 6185,50 пункта, като компаниите от енергийния сектор отчетоха повишение в стойността на акциите си с 0,3 на сто. Петролният и газов производител Beach Energy, които вече обяви продажбата на 40-процентния си дял във Victorian Otway, регистрира обезценяване на книжата си с 2,97%.

азия азия

Акциите на основните доставчици на оборудване на Apple в Азия отбелязаха голям спад в петък на фона на твърдението на Bloomberg, че китайски чипове са открити в оборудването в центровете за данни, използвани от редица технологични компании, сред които Amazon и Apple.

Спадът се наблюдава и на тайванските пазари, където основният производител на микропроцесори Taiwan Semiconductor също отчете обезценяване на книжата си с 1,97 на сто, докато тези на Largan Precision поевтиняха с 5,53%.

Друга основна тема, която беше във фокуса на азиатските инвеститори в рамките на сесията, беше изказването на американския вицепрезидент Майк Пенс, който обвини Китай „в намеса в политиката на САЩ“.

Пенс обвини Пекин, че провежда сложни манипулативни акции, целящи да повлияят негативно на предстоящите междинни избори в САЩ в началото на ноември. Той определи действията на Китай като един вид отмъщение срещу агресивната политика на американския президент Доналд Тръмп спрямо азиатската държава.

За момента нито Тръмп, нито Пенс имат някакви доказателства за опитите за намеса на Китай в ноемврийските избори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:49 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още