IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слабата йена подкрепи ръста на борсата в Токио

Във фокуса на пазарите днес е очакваният доклад на управителя на Федералния резерв Джером Пауъл пред Конгреса на САЩ

11:32 | 17.07.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Повечето азиатски борси изпратиха сесията във вторник на червена територия, докато в Япония ръстът беше подкрепен от слабата йена, съобщава CNBC.

Основният бенчмарк на борсата в Токио Nikkei 225 успя да се повиши с 0,44% до 22697,36 пункта. Повечето сектори се радваха на интереса на инвеститорите, като секторът на комуналните услуги се повиши с около 2%.

В Хонконг индексът HangSeng отчете спад с 1,23%, като почти всички сектори претърпяха загуби, водени от енергийния. Акциите на CNOOC поевтиняха с 3,23%, а на Petrochina с 2,97%.

В същото време в териториалната част на Китай показателят Shanghai Composite се отдръпна с 0,55%, затваряйки на ниво от 2798,62 пункта.

Задълбочаването на загубите на китайските борси от началото на седмицата се случват на фона на излезлите вчера макроикономически данни, от които стана ясно, че икономическият растеж се забавя до 6,7% през второто тримесечие на годината в сравнение с 6,8%, отчетени през първите три месеца на годината.

Южнокорейският измерител Kospi се придвижи в посока надолу с 0,18% до 2297,92 пункта. Представителите на автомобилния сектор и търговците на дребно се представиха добре, но големите технологични компании останаха в червената зона.

На борсата в Австралия местния индекс S&P/ASX 200 изтри 0,61% от стойността си до 6203,60 пункта. Енергийният подиндекс се отдръпна с  2,2%. Акциите на производителите на петрол Woodside Petroleum и Santos поевтиняха съответно с 2,42% и 2,13%.

Инвеститорите продължават да наблюдават внимателно неотдавнашните търговски спорове между САЩ и няколко от техните търговски партньори, най-вече Китай.

„За момента виждаме повишаване на оценките за печалбите за третото тримесечие и за цялата 2018 г., но това би могло да се промени“, смята Джефри Клейнтоп, главен глобален инвестиционен стратег в Charles Schwab.

Международният валутен фонд предупреди в понеделник, че е налице повишен риск от по-лоши резултати вследствие на напрежението в международната търговия, въпреки че прогнозите за глобалния ръст през тази година се запазиха на ниво от 3,9%.

Във фокуса на пазарите днес е очаквания доклад на управителя на Федералния резерв Джером Пауъл за икономиката и паричната политика, който ще бъде представен пред Конгреса на САЩ. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:34 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още