IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След срива в заводите Toyota отказва годишна прогноза

Продажбите на концерна през март са били най-слабите от 1988 г. насам

11:15 | 11.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Акио Тойода: &bdquo; Убеден съм, че скоро ще възстановим продукцията си&ldquo;. <em>Снимка: Ройтерс </em></p>

Акио Тойода: „ Убеден съм, че скоро ще възстановим продукцията си“. Снимка: Ройтерс

След милиардните загуби вследствие на земетресението и катастрофата в Япония водещият автомобилен концерн Toyota се отказа да прогнозира годишните си резултати за текущата година. Първи предварителни прогнози за финансовата година може да се очакват едва в средата на юни, предаде Ройтерс.

През четвъртото фискално тримесечие за компанията, което обхваща периода до края на март, нетната печалба е спаднала със 77% на годишна база до 25,4 млрд. йени (218 млн. евро). За цялата година концернът все пак отчита ръст на нетната печалба от над 90% до 408 млрд. йени.

В Япония производството ще бъде възстановено в пълен капацитет през юни – по-рано от обявения през април срок. Заради затруднения с доставките Toyota беше принудена на намали производствения капацитет в много свои заводи в целия свят и да отложи пускането на нови модели.

Разрушителното земетресение и последвалото цунами и по-слаби земетръси изиграха лоша шега на концерна. Още през тази година той може да загуби лидерската си позиция като водещ световен автопроизводител. Японският износ за Европа, Китай и САЩ в момента е почти на точката на замръзване.

Продажбите на Toyota през март са били най-слабите от 1988 г. насам. От тази година датира и вътрешнофирмената статистика. От фабриките през март са излезли едва 129 491 нови автомобили, което е с две трети по-малко от същия период на миналата година. Подобен срив не е преживявала нито една автомобилна фирма.

„Заради многото последващи земетресения трябва отново и отново да поправяме фабриките си“, оплака се преди десетина дни и президентът на концерна Акио Тойода, цитиран от Handelsblatt.

В момента в дванадесетте японски завода на Toyota може да се ползва само половината от капацитета им. Мениджърите на компанията изпратиха веднага след земетресението допълнително служители към пострадалите области, за да подпомогнат възстановяването. Заради срива в доставките на авточасти и фабриките в Северна Америка работят едва на 30% от пълния си капацитет.

Европейците и американците се страхуват от възможна радиация, която може да излъчват внесените от Япония коли, а самите японци предпочитат в момента да пестят, вместо да купуват нови автомобили. Износът е спаднал с 33% на 107 751 автомобила.

Онова, което никой на острова не смее да изрече, излиза като твърдение от устата на Коджи Ендо, анализатор на Advanced Research Japan. Той е убеден, че конкурентите VW и General Motors ще изместят лидера на пазара Toyota още през тази година от първото място. И двата концерна ще успеят да продадат над 7 млн. нови коли през 2011 г., докато Toyota ще продаде 6,5 млн. автомобила и така ще остане на трето място.

Акио Тойода обаче едва ли ще се примири лесно с това. „Видях лично усилията на хората ми и се убедих, че тяхната работа скоро ще помогне да се възстановим“, твърди той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:28 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още