Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

След съдебно забавяне Индия наложи мита върху вноса на китайски соларни панели

Защитната мярка може да застраши амбициозния план на министър-председателя Нарендра Моди за развитие на електроенергията от ВЕИ

След съдебно забавяне Индия наложи мита върху вноса на китайски соларни панели

Снимка: Ройтерс

Министерството на финансите в Индия заяви, че е наложило 25-процентни защитни мита върху соларни клетки и модули, внесени от Китай и Малайзия, което дава известна яснота за протекционисткия ход от страна на правителството, замесено в съдебен спор по този въпрос, съобщава Bloomberg.

Митата ще бъдат наложени съобразно обявлението, публикувано първоначално на 30 юли, съобщиха от министерството. Това е ход, който следва решението взето от Върховния съд на Индия по рано през седмицата, отменяйки постановлението на друг по-нисшестоящ съд.

„Разработчиците, както и търговците от аукциони, вече могат да продължат със своите планове“, заяви Алън Том Ейбрахам, анализатор от базирания в Ню Делхи клон на Bloomberg. 

“Въпреки това, несигурността продължава да витае в процеса на прехвърляне на разходи за проекти, възложени преди обявяването на ограниченията“, добави той.

Още по темата

Защитната мярка може да застраши амбициозния план на министър-председателя Нарендра Моди за достигане на инсталационна мощност от 175GW при централите, работещи с възобновяеми енергийни източници до 2022 г.

Макар евтиният внос на оборудване помага за постигането на тази цел, местните компании за слънчева електроенергия се оплакаха че техните цени са подбивани. Междувременно усилията на Индия за развитие на своя производствен капацитет в сферата на енергетиката бяха сериозно забавени.

Решението за налагане на защитни мита ще има сериозни последици за индийските разработчици на соларни панели в краткосрочен план, тъй като засяга програмните им графици, смята инженер Юн Ронгфанг, президент на международните продажби в Trina Solar Ltd – вторият по големина световен разработчик на соларни клети.

Индийската Генерална дирекция за защита на търговията първоначално издаде препоръка за налагане на двугодишна предпазна мярка при слънчевото оборудване, като заяви, че доставките от чужбина причиняват или заплашват със „сериозна вреда“ местните производители.

Митата върху вноса на слънчеви панели и клетки, произведени в Китай и Малайзия, ще бъдат в размер от 25% до началото на 2019 г., след което ще бъдат ограничени съответно до 20% до януари 2020 г. и 15% до юли 2021 г.

Предоставени от Ройтерс данни показват, че делът на китайския внос на соларни панели и клетки в Индия надхвърля 90% от общия размер.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Азия
Ким търси помощта на Путин за решаване на ядрения въпрос