IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сливане в Китай създава втората по големина компания за стомана в света

Търсенето на стомана в Китай, както и на глобално ниво, се срина през последната година

17:31 | 20.09.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Две от най-големите стоманодобивни компании в Китай обявиха планове за сливането си, създавайки втория по големина производител на стомана в света, докато индустрията се бори с глобално свръхпроизводство, съобщава ВВС.

Съгласно сделката Baosteel ще придобие по-малкия си конкурент Wuhan Iron and Steel. Мажоритарен собственик и на двете компании е държавата.

Обявлението идва, докато Пекин се опитва да преструктурира стоманената си индустрия, един от най-раздутите държавни сектори в страната.

Сливането ще създаде нова компания – China Baowu Iron and Steel Group. Въз основа на данни от 2015 г. заедно двете компании ще имат годишно производство от около 60 млн. тона, което ще направи новата компания най-големия производител на стомана в страната.

На глобално ниво тя ще бъде на второ място след базираната в Люксембург ArcelorMittal.

Нетната печалба на Baosteel се срина с 83% до 1 млрд. юана (150 млн. долара) миналата година, а Wuhan е загубила 7,5 млрд. юана – остър спад спрямо нетната печалба за 1,3 млрд. юана за 2014 г.

Търсенето на стомана в Китай, както и на глобално ниво, се срина през последната година, докато икономическият растеж на страната се забавя. Свръхпроизводството в резултат на това води до сериозни загуби за производителите по света.

Китай е обвинявана и в дъмпинг на цените, продавайки стоманата си на по-ниски цени в чужбина, за да се освободи от запасите си.

През април Китай обеща да намали производството си на стомана след спешна среща между 30 страни.

През последните 25 години производството на стомана в Китай се е разраснало над 12 пъти.

Страната е произвела над 822 млн. тона стомана през 2014 г. и се очаква количеството да бъде дори по-голямо тази година. Прогнозираното търсене на стомана на Китай за 2016 г. обаче е едва 672 млн. тона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още