IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сливанията и придобиванията в Азия надвишиха 1 трлн. долара през 2015 г.

Като движеща сила за част от сделките в региона може да се разглежда резкият спад на някои от стоковите пазари

17:12 | 28.12.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Сделките по сливания и придобивания (M&A) в Азиатско-тихоокеанския регион счупиха нов рекорд през 2015 г., отбелязвайки ръст от 37% и преминавайки границата от 1 трлн. долара, сочат данни на Dealogic.

Равнището на сделките в региона е рекордно и по друга причина – то е цели 24 на сто от обявените сделки по света, покачват изчисленията на компанията, цитирани от Asia One.

Като движеща сила за част от сделките в региона може да се разглежда резкият спад на някои от стоковите пазари.

Австралия се е фокусирала върху сделки в сектора на суровините, в това число металите, горското стопанство, производството на хартията, миннодобивното дело, петрола и газа, както и енергийния сектор и земеделието. Ръстът на M&A там е с около 40 на сто на годишна база, показват данните. Сегментът на миннодобивното дело отчита най-голям процентен скок - с цели 230 на сто до 14,7 млрд. долара.

Тези сделки включват офертата от 11,45 млрд. долара за Santos от Scepter Partners – предложение, което все още чака одобрението на борда на Santos. Brookfield Asset Management и Macquarie Group бяха замесени в друга голяма сделка от региона, придобивайки заедно австралийските активи на Apache Corp за 2,1 млрд. долара.

През 2015 г. цените на суровините се понижиха почти двойно, достигайки до най-големите си минимуми за последните няколко години. В това число попадат петролът, отстъпил с над 30 на сто, и желязната руда, която поевтиня с повече от 40%. Това накара много компании да се огледат за атрактивни активи на ниски цени.

Японският бизнес също подобрява собствения си рекорд за M&A сделки в чужбина с невероятните 90,49 млрд. долара. Ръстът тук е с близо 70 на сто спрямо 2014 г., сочат данните. САЩ са най-желаната страна, в която инвестират японците – споразуменията там са на стойност 35,75 млрд. долара. Далеч назад на второ място е Китай с 10,48 млрд. долара.

Последните реформи в правилата за корпоративно управление поставиха японските корпорации под натиск за увеличаване на възвръщаемостта на собствения капитал (ROE). Освен това японският бизнес е принуден да харчи голяма част от своите спестени средства, които възлизаха на рекордните 87 трлн. йени през финансовата 2014 г., сочат данни на Goldman Sachs.

Освен това един от активите, в които традиционно японските компании инвестираха своите средства – 10-годишните държавни облигации на страната, са с рекордно ниска доходност от около 0,28 на сто.

Китай също отчита рекорд, тъй като както броят, така и обемът на M&A е нараснал за осма поредна година. Споразуменията са 4 542 на брой, а общата им стойност е 575,6 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:13 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още