Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Службите за сигурност на Ливан са предупредили властите за опасния материал

Доклад, видян от Ройтерс, в който се казва, че Бейрут може да бъде унищожен, е бил изпратен преди няколко седмици на премиера и президента

Службите за сигурност на Ливан са предупредили властите за опасния материал

Снимка: Hasan Shaaban/Bloomberg

Ливанските служители по сигурността са предупредили премиера и президента миналия месец, че 2 750 тона амониев нитрат, съхраняван в пристанището на Бейрут, крие риск за сигурността и може да унищожи столицата, ако избухне. Това става ясно от документи, видени от Ройтерс и потвърдени от източници на агенцията от службите за сигурност, съобщава EurActiv.

Около две седмици след това индустриалните химикали избухнаха, което унищожи по-голямата част от пристанището и около 6 хил. сгради в града, уби поне 163 души и рани още 6 хил.

Докладът на Главна дирекция на Държавна сигурност относно събитията, довели до взрива, включва и лично писмо, изпратено до президента Мишел Аун и премиера Хасан Диаб на 20 юли. Въпреки че съдържанието на писмото не е в доклада, видян от Ройтерс, висш служител по сигурността в Ливан казва за агенцията, че в него се обобщават констатациите от съдебно разследване, започнато през януари. Заключението от разследването е, че химикалите трябва да бъдат обезопасени незабавно.

„Имало е опасност този материал, ако бъде откраднат, да бъде използван при терористична атака", допълва източникът на агенцията.

По думите му в края на разследването главният прокурор е подготвил окончателен доклад, който е изпратен на властите. Кабинетът на премиера и президентството не са отговорили на искането за коментар за въпросното писмо. Ройтерс не са получили отговор и от кабинета на главния прокурор на Ливан.

Още по темата

Изтеклата информация може да подхрани критиките и обществената ярост, защото взривът е най-новият, ако не и най-драматичен пример за небрежността и корупцията,  които тласнаха Ливан към икономически крах, посочва агенцията.

Протестите в страната постигнаха целта си и правителството подаде оставка, но ще остане на служба до сформирането на нов кабинет. Очаква се самото възстановяване на Бейрут да струва до 15 милиарда долара в страна, която вече е фалирала и обща загуба на банковата система за над 100 милиарда долара.

Аун потвърди миналата седмица, че е бил информиран за взривните вещества. Той каза пред репортери, че е насочил генералния секретар на Висшия съвет за отбрана, чадърната група на ливанската служба за сигурност и военни агенции, председателствана от президента, да „направи всичко необходимо“.

„(Държавната служба за сигурност) каза, че е опасно. Не нося отговорност! Не знам къде е било оставено и не знаех колко е опасно. Нямам пълномощия да се занимавам директно с пристанището. Има йерархия и всички, които знаеха, трябваше да изпълнят своите задължения, за да свършат необходимото“, казва той

Възникват много въпроси за това защо е направена тази доставка на амониев нитрат в Бейрут през 2013 г. Още по-озадачаващо е защо толкова голям склад с опасен материал, използван като тор, но и за направата на бомби, е останал там толкова дълго.

Писмото, изпратено до президента и премиера на Ливан, следва серия от меморандуми и писма, изпратени до съдилищата на страната през предходните шест години от пристанищни служители, служители на митническите служби и сигурността. В тях многократно съдиите са били призовавани да разпоредят отстраняването на амониевия нитрат от въпросния склад толкова близо до центъра на града.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Азия
Целта за климатична неутралност на Китай е добра новина