IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Смесени настроения обхванаха фондовите борси в Азия

Енергийният сектор натежа на пазарите в Токио и Австралия

10:58 | 13.12.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Настроенията на азиатските фондови пазари в сряда са смесени на фона на поевтиняването на долара и очакваните новини от Федералния резерв. 

Азиатските акции отвъд Япония отчетоха предимно повишения в сряда, като финансовият и енергийният сектор бяха водещи, но същевременно доларът бе с отслабени позиции заради избора на демократа Дъг Джоунс за сенатор в  Алабама. Това доведе до ръст на йената, което пък се отрази негативно на цената на акциите на японските публични компании, коментира Джулиет Сали пред Bloomberg TV Bulgaria

Основният бенчмарк на борсата в Токио Nikkei 255 отчете понижение от 0,47% до 22 758,07 пункта. Другият показател Topix се понижи с 0,23% и достигна ниво от 1 810,84 пункта. Акциите на компаниите от енергийния сектор поевтиняха, докато при технологичните книжа картината беше смесена.

Акциите на Toshiba приключиха сесията с ръст от 1,96 на сто след новината, че компанията е сключила споразумение с бизнес партньора си Western Digital. То може да отвори пътя към продажбата на бизнеса ѝ с чипове на консорциум, ръководен от Bain.  

В противоположна посока бяха настроенията в Китай, където Hang Seng се изкачи с 1,61% до 29 256,31 пункта. Другият важен показател Shanghai Composite се понижи с 0,12%. Във вторник бяха обявени данните за краткосрочните кредити за домакинствата в Китай, които почти са се удвоили на годишна база през ноември. Новите краткосрочни кредити, които включват кредитни карти и заеми за купуване на автомобили, са нараснали с над 80% до 202,8 млрд. юана (30,65 млрд. долара) през ноември спрямо същия месец на миналата година. В сравнение с предходния месец повишението е почти трикратно.

В Корея индексът Kospi отбеляза ръст от 0,54%. В Сидни бенчмаркът S&P/ASX 200 изгуби наваксаното по време на по-ранната търговия и затвори с минимално понижение от 0,03% заради спад в цената на книжата на компаниите от енергийния сектор.

Акциите на оператора на търговски центрове Westfield нараснаха с 13,76%, след като той прие оферта за поглъщане от френската Unibail-Rodamco за 15,7 млрд. долара.

Инвеститорите тази седмица следят новините около паричните политики на Федерания резерв, Европейската централна банка, както и Английската и Швейцарската централна банка. Важни данни се чакат и от икономическите данни в САЩ за потребителската инфлация и продажбите на дребно. В Европа пък продължават разговорите около Брекзит. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още