Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

S&P Global Ratings повиши кредитния рейтинг на Индонезия

Така тя последва другите две основни агенция и на практика отваря възможност за повече финансиране за най-голямата южноазиатска икономика

S&P Global Ratings повиши кредитния рейтинг на Индонезия

Кадър от бизнес квартала в Джакарта. Снимка: Архив Ройтерс

Рейтинговата агенция S&P Global Ratings повиши кредитния рейтинг на Индонезия, съобщи Bloomberg. Така тя последва другите две основни агенции Fitch и Moody's и на практика отваря възможност за повече финансиране за най-голямата южноазиатска икономика. Акциите на борсите в Индонезия и рупията поскъпнаха.

Рейтинговата оценка беше повишена от BB+ до BBB- със стабилна перспектива, а основанието е подобрение в бюджета. И Moody’s, и Fitch имат положителна перспектива за държавния дълг на Индонезия.

„Новията фокус на правителството за реалистично бюджетиране понижи рисковете, че дефицитът ще се разшири значително в случай, че има проблеми с приходите“, коментират от S&P. “Повишеният рейтинг отразява нашата оценка за по-малко фискални рискове в Индонезия“, пише още в становището. 

Още по темата

Мярката може да направи индонезийските активи по-привлекателни сред консервативните японски институционални инвеститори и може да привлече около 5 млрд. долара финансиране, заявиха през март от Goldman Sachs.

Борсовият индекс Jakarta Composite Index се повиши с 3,2% до рекордните 5 825,2 пункта и така годишното повишение става близо 10%. Индонезийската рупия поскъпна с 0,3%, а от началото на годината повишението спрямо долара е 1%.

„Това е заслужено повишение благодарение на приоритизирането на фискалната устойчивост за сметка на ръста през 2016 г.“, коментира Трин Нгуен, старши икономист за развиващите се пазар в Азия в Natixis в Хонконг.

Решението от страна на S&P идва след успешна данъчна амнистия от страна на властите в Джакарта, която осигури на правителството над 11 млрд. долара приходи. Това облекчи натиска над бюджета и осигури средства за инфраструктура, припомня Bloomberg. Правителството на президента Джоко Уидодо понижи публичните разходи през миналата година и успя да спази ограничението за дефицит от 3% от БВП.

По статията работиха: Радина Колева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Азия
Неяснотата за стимулите в САЩ обърка азиатските борси