IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спад в автомобилния сектор дръпна надолу Nikkei 225 с близо 160 пункта

Книжата на Toyota поевтиняха с 2,56 на сто, докато тези на Honda отбелязаха спад в стойността си с 3,84% заради слабия откъм продажби септември

10:57 | 03.10.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Повечето азиатски борси приключиха сесията на червена територия, като японският индекс Nikkei 225 отбеляза понижение с близо 160 пункта на фона на слабото представяне на компаниите от автомобилния сектор, съобщава CNBC.

Акциите на големите японски автомобилни производители отбелязаха понижения заради слабия откъм продажби септември. Книжата на Toyota поевтиняха с 2,56 на сто, докато тези на Honda отбелязаха спад в стойността си с 3,84%. 

Показателят Nikkei 225 приключи сесията при 24 110,96 пункта.

Някои анализатори смятат, че спадът в автомобилния сектор не трябва да бъде повод за притеснения.

“Ако погледнем Япония, нейната икономика изглежда се подобрява, а и страната не e обект на американските мита“, смята Кевин Льонг, изпълнителен директор на отдела по инвестиционни стратегии към Haitong International Securities.

“Гледайки в по-дългосрочна перспектива, мисля, че няма от какво да се притесняваме в случая с Япония“, добави той.

В същото време японската технологична компания Sharp обяви, че ще пусне в продажба своя първи смартфон с OLED дисплей до края на годината. Тя добави, че възнамерява да продава своите дисплеи и на други компании за мобилни телефони, въпреки че до момента няма постигнати споразумения. Целта на Sharp е да достигне конкурентно ниво спрямо другите два големи производителя в региона – Samsung Electronics и LG Displays.

В Австралия индексът ASX 200 приключи сесията с ръст от 0,32% до 6146,10 пункта, като акциите на компаниите от миннодобивния сектор отбелязаха добри резултати. Стойността на книжата на Newcrest Mining се повиши с 2,85 на сто, докато тези на Evolution Mining прибавиха 3,42% към стойността си.

Борсите в Сеул и Шанхай почиваха днес.

На пазара в Хонконг измерителят Hang Seng отбеляза понижение с 0,25%, или 68,49 пункта, до 27 057,89 пункта.

Имаше и още една важна новина от корпоративния фронт днес - стана ясно, че японският технологичен гигант Tencent Music е подал документи за листване на американските борси. Анализаторите смятат, че това може да се превърне в най-голямото първично публично предлагане в САЩ на китайска компания за настоящата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още