Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Спадът на цените на суровините тласна азиатските минни компании в червената зона

Борсите в региона поеха в различни посоки в последния ден от работната седмица

Спадът на цените на суровините тласна азиатските минни компании в червената зона

Снимка: Noriko Hayashi/Bloomberg

Азиатските борси поеха в различни посоки в петъчната търговия, а инвеститорите наблюдаваха движението на цените на суровините, след като те намаляха рязко в четвъртък, предава CNBC.

В Япония индексът Nikkei 225 се понижи с 0,19% до ниво от 28 964,08 пункта, а Topix отбеляза спад от 0,77%. В Южна Корея Kospi отчете лек ръст от 0,09% до равнище от 3267,93 пункта.

В континенталната част на Китай борсите се озоваха на червена територия, като Shanghai Composite е надолу с 0,49% до ниво от 3525,82 пункта, Shenzhen Component също се оцвети в червено. Хонконгският индекс Hang Seng се повиши с 0,59% до равнище от 28 768,90 пункта.

S&P/ASX 200 в Австралия напредна с 0,14% до 7368,90 пункта.

Инвеститорите наблюдаваха движенията в сектора на суровините след срива на цените през последно време.

Книжата на големите австралийски минни компании поевтиняха – цената на акциите на Rio Tinto намаля с 0,3%, а тази на BHP се понижи с 1,75%, докато Fortescue Metals Group отписа 0,22%.

Цените на петрола бяха по-ниски в следобедната търговия в Азия, като се прибавиха към загубите от вчера. Фючърсите върху международния бенчмарк Брент поевтиняват с 0,79% до 72,50 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI са надолу с 0,73% до 70,52 долара за барел.

В същото време спот цената на златото се покачва с 0,66% до 1784,99 долара за тройунция след резките спадове по-рано тази седмица от равнище над 1840 долара за тройунция.

В петък Японската централна банка обяви решението си да запази паричната си политика, както и да удължи програмата си за облекчения заради пандемията.

„Засега банката ще наблюдава внимателно последиците от COVID-19 и няма да се поколебае да предприеме допълнителни мерки за облекчаване, ако се наложи, и също така очаква краткосрочните и дългосрочни лихви да останат на настоящите си или на по-ниски нива“, посочва ЯЦБ в съобщението си за паричната политика.

След него японската йена се търгува на ниво от 110,19 йени за долар, което е над равнището от 110,5 йени от вчера.
Доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, е на ниво от 91,843 пункта след покачването през последно време от равнище под 91 пункта.

Австралийският долар се разменя за 0,755 щатски долара, като не успява да се възстанови от спада спрямо равнището от над 0,768 щатски долара по-рано тази седмица.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Десислава Попова
Още по темата: Азия азиатски борси

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Азия
Борсите в Азия са на зелено въпреки опасенията от новите огнища на коронавируса