IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спадът на доставките по газопроводи в Китай не гарантира ръст в търсенето на LNG

Ниските обороти, на които работят повечето предприятия в Китай не създават предпоставки за по-интензивни покупки на втечнен газ от страна на Китай и PetroChina

23:49 | 20.03.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Китайското държавно енергийно дружество PetroChina се опитва да намали вноса на природен газ чрез газопроводи след спада на вътрешно търсене заради разпространението на COVID-19, като това едва ли ще увеличи краткосрочния внос на втечнен природен газ (LNG) поради високите запаси и бавното възстановяване на търсенето, пише Hellenic Shipping News.

Счита се, че общото търсене на газ от най-големия вносител в света е нараснало до 70%-80% през тази седмица спрямо нормалните нива и се очаква да се възстанови напълно до април, тъй като разпространението на вируса е поставено под контрол, въпреки че пандемията в другите страни продължава да бъде предпоставка за пазарна несигурност.

Счита се, че около 85% от фабриките са започнали работа, но търсенето от страна на индустриалните потребители все още е слабо, споделя източник, базиран в Пекин.

„Много фабрики възобновиха дейността си, но все още работят на сравнително ниски обороти, тъй като търсенето от потребителите надолу по веригата все още не е напълно възстановено“, казва втори източник в Южен Китай.

Трети източник в Пекин посочва, че някои китайски купувачи с резервен капацитет за съхранение и без срочни договори за LNG се очаква да влязат на спот пазара на втечнен газ фона на съществуващите ниски цени.

Както Guangzhou Gaz, така и Guangdong Energy в Южен Китай са обявили оферти за закупуване на доставки съответно за април-май и април-септември, съобщи по-рано S&P Global Platts. 

Междувременно високите запаси продължават да ограничават търсенето от китайските енергийни дружества, твърдят пазарни източници.

„PetroChina заяви, че е принудена да препродаде част от вноса си на LNG на международния пазар с цел да облекчи ситуацията“, казва четвъртият търговец на втечнен газ.

Разликата в цените между спот товарите и срочните договори се е свила в резултат на спадащите цени на суровия петрол и това може да намали апетита на Китай за опортюнистични покупки.

Китай е консумирал 306,7 млрд. куб. м природен газ през 2019 г., показват данни на PetroChina, което се равнява на около 25,6 млрд. куб. м на месец, показват изчисленията на Platts.

Прекъсването на доставките по газопроводите

Доставките по газопроводите от Русия и Казахстан са намалени с около 550 млн. куб. м месечно, което представлява 13% от средния месечен газов внос на PetroChina, сочат изчисленията на Platts.

Китай е внесъл 50,1 млрд. куб. м природен газ през газопроводната мрежа през 2019 г. - еквивалентът на 36,3 милиона тона LNG - показват китайските митнически данни. Повечето от тези обеми са внесени именно от PetroChina.

Казахстан, вторият по големина доставчик на тръбопроводен газ за Китай, обяви, че е прекъснал доставките на природен газ за азиатската икономика No1 с 20% -25% през миналата седмица. Казахстан е изнесъл 7,1 млрд. куб. м газ за Китай през газопровода за Централна Азия през 2019 г. - еквивалент на 5,13 милиона тона LNG.

Източник от PetroChina потвърди, че компанията е намалила газовия внос от Казахстан, но отказа коментар дали причината са форсмажорните обстоятелства вследствие на коронавируса.

Освен това руският газов гигант „Газпром“ и CNPC, компанията-майка на PetroChina, се съгласиха временно да затворят газопровода "Силата на Сибир" през втората половина на март за рутинна поддръжка, според публикация на руската информационна агенция РИА Новости от миналата седмица, като не е ясно колко дълго ще продължи това.

Друг източник заяви миналия четвъртък, че спирането е част от рутинната поддръжка на „Газпром“, тъй като руският доставчик не е бил засегнат от форсмажор.

Газопроводът „Силата на Сибир“ започна да изпраща газ в Китай през декември 2019 г. и се предвижда да транспортира 5 млрд. куб. м газ през 2020 г. С пълен капацитет газопроводът е проектиран да транспортира 38 млрд. куб. м газ годишно до Китай.

В момента PetroChina внася газ по три основни газопровода - газопроводите от Централна Азия с проектиран преносен капацитет от 55 млрд. куб. м годишно, газопровода Китай-Мианмар с проектиран транспортен капацитет от 5 млрд. куб. м годишно и северната секция на китайско-руския газопровод, който е свързан с газопровода "Сила на Сибир".

Туркменистан е най-големият доставчик на газ, пренасян по тръбопроводи, за Китай. Страната е изпратила 33,2 млрд. куб. м газ - еквивалент на 24,1 милиона тона втечнен газ - в Китай през газопровода в Централна Азия през 2019 г.

Не е ясно дали PetroChina също не е намалила вноса на газ от Туркменистан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още