Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Стабилният ръст в икономиката не успя да тласне нагоре китайските индекси

Останалите азиатски пазари приключиха сесията с повишения

Стабилният ръст в икономиката не успя да тласне нагоре китайските индекси

Снимка: Архив Ройтерс

Азиатските пазари започват седмицата предимно с повишения, след като китайската икономика отчете по-добро от очакваното второ тримесечие, съобщава CNBC.

Южнокорейският Kospi нарасна с 0,43%, а австралийският ASX 200 успя да възстанови част от по-ранната загуба, но приключи със спад от 0,17%.

В Хонконг Hang Seng се повиши с 0,33%. Китайските континентални пазари се търгуваха на червена територия. Shanghai Composite се понижи с 1,42%, а Shenzhen Composite отписа 2,2% от стойността си.

Пазарите в Япония бяха затворени за официални празници.

Източник: CNBC

Като цяло индексите посрещнаха с позитивизъм новината, че китайската икономика е постигнала стабилен растеж през второто тримесечие от 6,9 на сто. Добрият резултат за БВП е съпътстван от окуражителни данни и за промишленото производство, продажбите на дребно и инвестиции, отразявайки в същото време стабилността и на вътрешното, и на външното търсене.

Този темп на увеличение на брутния вътрешен продукт (БВП) на втората икономика в света обаче може да се забави заради волята на властите да се борят срещу огромното задлъжняване на азиатския гигант.

Китайските пазари се търгуваха с понижения преди обявяването на данните, а след това успяха да възстановят част от загубата.

На валутния пазар доларът поскъпна, след като беше под натиска на по-слабата от очакваното инфлация. Доларовият индекс се търгува на ниво от 95,159 пункта малко преди 7 часа българско време тази сутрин.

Американската валута остана стабилна спрямо йената, след петъчното понижение на курса, като се търгува на ниво от 112,61 йени за долар. Австралийският долар се разменяше за 0,7811 долара, като отчете спад след пет поредни поскъпвания през миналата седмица.

Цените на петрола се повишиха, като фючърсите върху сорта Брент поскъпнаха с 0,25% до 49,03 долара за барел, а тези върху американския лек суров петрол повишиха цената си с 0,24% до 46,65 долара за барел.

Акциите на Hyundai поевтиняха с 2,27% след новината, че служителите на компанията ще излязат на стачка заради проблеми с договарянето на заплащането. Работниците ще стачкуват за шеста поредна година, съобщи Ройтерс.

Листнатите в Хонконг акции от игралната индустрия се търгуваха с понижения, като книжата на Wynn Macau понижиха цената си с 4,82%, а тези на Melco International Development отчетоха спад от 4,68%.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Деляна Петкова
Още по темата: Азия азиатски борси

Последни новини

Коментари (0)


Още от Азия
Пазарите в Китай отчетоха спадове на фона на слаба търговия в Азия