Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Страните от Югоизточна Азия създадоха своя икономическа общност

Тя ще се конкурира с гиганти като Китай и Индия

Страните от Югоизточна Азия създадоха своя икономическа общност

Снимка: архив Ройтерс

Лидерите на Югоизточна Азия официално създадоха единна икономическа общност, тринадесет години след предлагането на тази идея, пише New York Times.

Ходът засяга регион, който е по-населен от Европейския съюз (ЕС) и Северна Америка, а надеждите са, че новата общност ще се конкурира с Китай и Индия.

Десетте лидери от Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (ASEAN) подписаха декларация по време на срещата си на върха за създаването на икономическата общност, която е част от целите за политическа и социална интеграция на региона, както и за съвместна работа в сферата на сигурността и културата.

Домакинът на срещата, премиерът на Малайзия Наджиб Разак, приветства проекта, наричайки го “постижение” и призова членовете му да ускорят интеграцията.

Общността, наричана AEC, вече е реалност, като голяма част от нейните основи вече са положени в региона, например с премахването на визовите ограничения. Това доведе и до по-голямо политическо и културно сътрудничество.

AEC ще укрепи доходите и заетостта и ще даде повече икономическа сила на региона в конкуренцията му с другите гиганти, твърди Майкъл Плъмър, професор по международна икономика в Europe Center of Johns Hopkins University в Болоня, Италия.

По думите му интеграцията на страните от Югоизточна Азия ще помогне за балансирането на политическата мощ на Китай и Индия, тъй като отделните страни от общността са прекалено малки, за да бъдат важни играчи в икономиката и сигурността, но заедно могат да постигнат много, посочва още Плъмър.

Но AEC трябва да извърви дълъг път преди да стане напълно функционален. Многообразието в региона може да се окаже пречка, тъй като там живеят 630 млн. души, които говорят различни езици, имат различни вероизповедания и живеят в различни системи, включително демокрации, военна диктатура, монархия и комунизъм.

По статията работи: Елена Кирилова
Още по темата: Азия Югоизточна Азия

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Азия
Хонконг остава червено петно на фона на зелената вълна на азиатските борси днес