IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стратег: Китай ще спечели търговската война за 7 години

Азиатската икономическа суперсила ще успее да извоюва независимост спрямо американските технологии през следващите няколко години

19:06 | 10.09.19 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Китай ще спечели търговската война със САЩ и в крайна сметка ще се отърве от зависимостта си спрямо американските технологии, заяви стратег пред CNBC в понеделник.

"Китай никога повече няма да се довери на САЩ и ще постигне своята технологична независимост в рамките на 7 години", заяви Дейвид Рош, президент и глобален стратег на Independent Strategy, в ефира на CNBC. 

Китай традиционно разчита на американските доставчици за ключови технологични компоненти като чипове и софтуер, както и модеми и реактивни двигатели, но последните елементи на продължителната търговска война обтегнаха тези връзки и засегнаха бизнеса от двете страни.

През май китайският технологичен гигант Huawei бе поставен в черния списък на САЩ, като Вашингтон блокира възможността дружеството да купува чипове и софтуер, произведени в САЩ, освен ако не получи разрешение за това. Някои американски мобилни мрежи също използват продукти на Huawei, а други предсставители на бизнеса в САЩ заявиха, че приходите им ще бъдат засегнати от поставянето на телекомуникационния гигант в черния списък.

Google на Alphabet също прекрати своята бизнес активност с Huawei, което означава, че бъдещите телефони на Huawei вече няма да имат инсталирана операционната система Android.

На фона на това напрежение, според съобщенията, Китай проучва своите технологични компании, за да прецени зависимостта им от американски доставчици, като в същото време засилва развитието на собствената си технологична индустрия.

Например, страната разработва собствена индустрия за чипове. По силата на ръководената от правителството инициатива Made in China 2025 Китай цели да произвежда 40% от своите полупроводници до 2020 г. и 70% до 2025 г.

Понастоящем само 16% от полупроводниците, използвани в Китай, се произвеждат в страната, според февруарски доклад на Центъра за стратегически и международни изследвания. Само половината от тях са направени от китайски компании.

Рош прогнозира, че краят на търговската война не наближава, въпреки че преговорите ще бъдат възобновени през октомври.

Това е така, защото търговската война между САЩ и Китай не се отнася само до търговията, подчерта той.

„Това е конфликт между нарастваща глобална сила и намаляваща глобална сила ... Не става въпрос само за търговия. Става дума за технологии, за свободния поток на идеи…“, посочи Рош.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 10
Пенчо Славейков
преди 4 години
Полупроводници до 2020г. и цели проводници до 2030г. Ще си развият технология, ама за китайци, да си я ползват със здраве.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 2
дядя Вова
преди 4 години
И коя сега стана страната на победилият iPhone?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още