IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стремежът за решаване на търговския конфликт успокои азиатските инвеститори

Японският бенчмарк Nikkei 225 обаче остана на червена територия

11:35 | 20.08.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

По-голямата част от азиатските борси се повишиха в понеделник, подкрепени от новината, че преговарящи от страна на САЩ и Китай се опитват да постигат споразумение за прекратяване на търговския конфликт между двете най-големи световни икономики преди планираната за ноември среща между американския президент Доналд Тръмп и неговия китайски колега Си Дзинпин в рамките на международен форум.

Японският бенчмарк Nikkei 225 се понижи със 71,38 пункта, или 0,32%, до 22 199 пункта. По-широкият показател Topix също се придвижи в посока надолу с 0,32%.

На борсата в Южна Корея измерителят Kospi затвори с повишение макар и с минималните 0,04% до 2247,88 пункта.

В Хонконг индексът HangSeng се повиши с 1,36% благодарение най-вече на доброто представяне на казината. Акциите на Wynn Macau поскъпнаха със 7,03%. В континенталната част на страната показателят Shanghai composite напредна с 1,11%.

Австралийският индекс ASX 200 се придвижи на зелена територия с 0,09% до 6345 пункта. Суровинният сектор се повиши с 1,12%, докато финансовият сектор се понижи с 0,52%. Акциите на големите банки в страната поевтиняха.

Книжата на Commonwealth Bank, Westpac и The National Australia Bank загубиха от стойността си съответно 0,92%, 0,63% и 0,28%. В същото време книжата на минните компании Rio Tinto, Fortescue и BHP поскъпнаха съответно с 0,31%, 1,19% и 1,31%.

Пазарите получиха подкрепа в началото на седмицата от новината, че американски и китайски официални лица работят по план за провеждане на преговори за прекратяване на търговския спор между двете страни, като очакванията са президентите на САЩ и Китай да се срещнат през ноември по време на среща на високо равнище.

Деветчленна делегация от Пекин ще проведе срещи с представители на САЩ на 22 и 23 август.

Възможността САЩ и Китай да решат търговския си конфликт не само донесе известно успокоение на пазарите, но и спря поне засега поскъпването на долара, коментират анализатори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още