Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Световната банка повиши прогнозите си за Източна Азия и Тихоокеанския регион

Според кредитора положителните перспективи са помрачени от рискове като нарастващ търговски протекционизъм и геополитически напрежения

Световната банка повиши прогнозите си за Източна Азия и Тихоокеанския регион

Снимка: Архив Ройтерс

Световната банка повиши прогнозите си за икономическия растеж на развиващите се страни от Източна Азия и Тихоокеанския регион за тази и следващата година. Институцията добави обаче, че като цяло положителните перспективи са помрачени от рискове като нарастващ търговски протекционизъм и геополитически напрежения, съобщава Ройтерс.

Базираният във Вашингтон кредитор сега очаква Източна Азия и Тихоокеанският регион, който включва Китай, да се разрасне с 6,4% през 2017 г. и с 6,2% през 2018 г.

Предишната прогноза от април бе за 6,2% през тази и 6,1% през следващата година.

„Икономическите перспективи за региона остават положителни и ще спечелят от подобрена външна среда и силно местно търсене“, казва Световната банка в последния си доклад за региона в сряда.

Перспективите обаче се изправят пред рискове от нарастващ протекционизъм върху търговията и икономически национализъм, които може да ударят глобалната търговия, както и от евентуално ескалиране на геополитическото напрежение в региона.

Все по-враждебните изказвания на американския президент Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун през последните седмици предизвикват опасения за погрешни сметки, които може да доведат до война, особено след като Пхенян извършиха шестия си и най-мощен ядрен тест на 3 септември.

„Заради централната роля на региона в глобалния превоз на стоки и веригите на промишлени доставки ескалирането на тези напрежения може да прекъсне глобалните търговски потоци и икономическата активност“, казва Световната банка.

Това може да бъде придружено от волатилност на финансовите пазари, която вероятно ще се отрази негативно на икономическия регион в региона. Освен това може да има отлив на капитал в търсене на по-сигурни локации, казва банката.

Според Световната банка икономиката на Китай ще се разрасне с 6,7% през 2017 г. и с 6,4% през 2018 г. Предишните прогнози бяха за 6,5% и 6,3% съответно за тази и следващата година.

Очаква се икономическият растеж в Китай да достигне умерени темпове през 2018-19 г., след като икономиката се ребалансира от инвестиции и външно търсене към местно потребление, казва банката.

гледано: 489   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Коментари (0)


Още от Азия
Китайски алкохолен гигант планира три IPO-та до 2020 г.