Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Съдът в Хонконг отказа гаранция на първия обвинен по новия закон за сигурността

Продемократични активисти съобщават за цензура и масов страх

Съдът в Хонконг отказа гаранция на първия обвинен по новия закон за сигурността

Снимка: Bloomberg LP

Съдът в Хонконг вече заседава по дело срещу първия, обвинен по новия закон за националната сигурност в Хонконг, съобщава CNN. На обвиняемия днес му е била отказана гаранция, допълва медията. Следващото заседание по делото ще е на 6 октомври.

23-годишният Тон Ин-кит е обвинен в подстрекателство към сецесия и терористични дейности, както и че се е врязал с мотоциклета си в група полицаи, ранявайки поне трима, на протест срещу демокрацията. Обвиненият е носел и транспарант с надпис „Освободете Хонконг“, което се счита за основание за подбуждане към правоприемство според новия закон.

Тон е бил хоспитализиран след инцидента и се е появил в съда в Западен Коулун в инвалидна количка.

Законодателството, наложено на Хонконг от Пекин миналата седмица, криминализира сецесията, тероризма и тайните споразумения с чуждестранните сили. Хората, обвинени по този закон, могат да получат доживотен затвор като наказание.

Мнозина казват, че законът ерозира ценните граждански и политически свободи на града, тъй като драстично разширява правомощията на местните и континенталните власти да разследват, преследват и наказват противниците им. Законът вече предизвика страх и тревога сред гражданите, които не са сигурни къде е тази червена линия и как ще се отрази на живота им.

Още по темата

Престъпленията по закона са широки и мащабни, като не е сигурно какви действия ще бъдат счетени за незаконни, докато не бъдат заведени съдебни дела.

Централното и местното правителство твърдят, че от такъв закон категорично отдавна има нужда и е необходим за ограничаване на политическите вълнения и поддържане на континенталния суверенитет над полуавтономния финансов център.

Властите предупредиха още миналата седмица, че популярният лозунг „Освободете Хонконг, революция на нашето време“, може да доведе до обвинения за сецесия. В съда днес адвокатът на обвиняемия Тон е коментирал, че тълкуването и значението на лозунга е субективно и че това не означава непременно подбуждане към сецесия или желание за промяна на правния статут на Хонконг.

Една от най-противоречивите разпоредби на закона е, че местният лидер на Хонконг има правомощието да назначава съдии, които да се занимават с тези дела. Това е стъпка, която според критиците застрашава независимата съдебна система на територията.

Съдията по делото на Тон – Виктор Со Вай-так, е един от тези шестима съдии, назначени от местната лидерка Кари Лам.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Азия
Азиатските пазари приключиха седмицата с понижения