Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Тайланд остави основния лихвен процент без промяна

Така централната банка залага на стабилността пред перспективата за по-високи лихви в САЩ, които натежават на азиатските валути

Тайланд остави основния лихвен процент без промяна

Тайландски бат. Снимка: Архив Ройтерс

Тайланд остави без промяна основния си лихвен процент вече 13-то поредно заседание, съобщава Bloomberg. Така централната банка залага на стабилността пред перспективата за по-високи лихви в САЩ, които натежават на азиатските валути и влошават прогнозите за икономическия растеж.

Еднодневната репо лихва остава на ниво 1,5%, като членовете на комисията по парична политика бяха единодушни в решението си. Всички 25 икономисти, анкетирани от Bloomberg, прогнозираха, че централната банка в Банкок ще предприеме именно такъв ход.

Развиващите се пазари се борят с изтичането на капитали, след като миналата седмица Федералният резерв на САЩ повиши лихвените проценти с 25 базисни пункта. Освен това американската централна банка прогнозира 3 повишения през 2017 г., което е по-бърз темп от очакваното.

Опасността от евентуални протекционистки политики от страна на САЩ при управлението на Доналд Тръмп представлява риск за икономиката на Тайланд, която е експортно ориентирана. БВП в Тайланд и без това расте с най-слабия темп в Югоизточна Азия.

Този месец тайландският бат беше сред най-поевтинелите валути в Азия, отслабвайки с 1,4% спрямо долара.

По статията работиха: Радина Колева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Азия
Неяснотата за стимулите в САЩ обърка азиатските борси