Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Тайланд се спаси от процедурата за забрана на вноса на риба в ЕС

Европейската комисия отчете напредъка срещу незаконния риболов

Тайланд се спаси от процедурата за забрана на вноса на риба в ЕС

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) извади Тайланд от групата на държавите с предупреждение заради незаконния риболов, с което призна напредъка на страната.

С днешното решение се отменя официалното предупреждение на ЕС срещу тази държава от април 2015 г., в което се изтъква липсата на достатъчно ефективни действия за борба с незаконния, недеклариран и нерегулиран риболов. С решението се прекратява процедурата, която би довела до пълна забрана на вноса в ЕС на продукти от риболов от Тайланд, информира ЕК. 

Още по темата

След официалното предупреждение от 2015 г. рибарството в страната е модернизирано, а нормативната уредба е изменена и адаптирана към международните инструменти на морското право. Засилени са механизмите за контрол и за инспекции в пристанищата.

Тайланд има силно развита преработвателна промишленост и  използва суровини от Индийския и Тихия океан.

ЕК признава също така усилията на тайландската страна в борбата срещу трафика на хора и за подобряване на условията на труд в сектора на рибарството.

Стойността на незаконния, недеклариран и нерегулиран риболов в световен мащаб е между 10 и 20 млрд. евро годишно. Незаконният улов на риба възлиза на 11—26 млн. тона годишно, което представлява минимум 15% от световния улов. Най-големият вносител на продукти от риболов в света е ЕС.

От ноември 2012 г. насам Комисията води официални диалози с 25 държави извън ЕС (предварително определени като несътрудничещи — „жълт картон“), към които са отправени предупреждения заради незаконния риболов. ЕК може да прекрати тези диалози при значителен напредък.

До момента само няколко държави не са се ангажирали с реформи, в резултат на което вносът в ЕС на техните продукти от риболов е забранен. Те са в списъка на несътрудничещи трети държави — „червен картон“.

По статията работи: Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Азия
Неяснотата за стимулите в САЩ обърка азиатските борси