IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тайландски стартъп разработва растителна ваксина срещу Covid

Тя е базирана на тютюнево растение, ползвано и за други нови терапии

12:50 | 17.01.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Тайландската Baiya Phytopharm иска да разработи първата в страната растително базирана ваксина срещу Covid-19, пише CNBC.

Стартъпът, основан през 2018 г. от доктор Сутира Тайчакунавуд и доктор Вараньо Пулчароен, работи по ваксина, използваща листата на австралийско тютюнево растение.

Сутира, 37-годишна преподавателка в Chulalongkorn University, твърди, че тя и екипът ѝ от учени искат да помогнат за промяна, чрез която Тайланд да се превърне от вносител в производител на ваксини.

Baiya е първата тайландска компания, която влиза в CU Innovatior Hub – изследователски център за стартъпи – за да разработи технология за производство на рекомбинирани протеини, които могат да произвеждат лекарства и ваксини.

Тригодишната стартираща компания е финансирана с грантове от Chulalongkorn University Alumni и тайландското правителство. Освен това набра около 3 млн. долара чрез краудфъндинг (на английски: crowdfunding, групово финансиране, б. ред.)

Компанията е завършила първа фаза с изпитания върху хора на своята растителна ваксина срещу Covid-19 през декември миналата година. По света все още няма ваксини срещу Covid на растителна основа, въпреки че поне още една компания работи по подобен проект.

„Това, което знаем засега е, че... всички доброволци са в безопасност. И гледайки профилите им за безопаност, сме много доволни“, твърди Сутира.

Тя допълва, че все още е твърде рано да се установи до каква степен помагат ваксините, но целта е да се използват наличните ваксини като еталон.

Фармацевтичната компания очаква втората фаза на изпитанията да започне през февруари, а третата – през юни. Надеждите ѝ са да предостави данни на Тайландската администрация по храните и лекарствата за одобрение на ваксината до третото или четвъртото тримесечие на тази година.

Компанията твърди, че бързо може да увеличи производствения си капацитет, ако ваксината бъде одобрена.

„В момента нашите звена могат да произвеждат по около 5 млн. дози от ваксините на месец, което са около 60 млн. дози ваксини годишно“, коментира Сутира. Тя допълва, че същите производствени звена ще могат да правят ваксини не само за Тайланд, но и за региона.

Baiya иска да покаже, че Тайланд може „да разработи нови ваксини и нови лекарства, за да се справя със своите здравни проблеми“, посочва тя. Фирмата използва същото тютюнево растение за създаването на лекарства срещу рака и лечения, забавящи стареенето.

Като стартъп Baiya все още не генерира средства, но Сутира твърди, че целта не е да се максимизира печалбата, а да се създаде достатъчно добра индустрия за проучвания в Тайланд, която да привлече таланти от следващото поколение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още