Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Тайландските IPO-та чакат 3,1 млрд. долара през второто полугодие

Редица компании бързат да се качат на борсата, за да се възползват от благоприятните условия

Възможно е тайландските компании да наберат двойно повече средства от планираното чрез първичните публични предлагания (IPO) през втората половина на 2014 г., след като оценката на водещият индекс SET се изкачи до 13-месечен връх, пише Bloomberg.

Четвъртата по размер на пазарната капитализация борса в Югоизточна Азия очаква приблизително 30-те нови листвания да наберат поне 100 млрд. тайландски бата (3,1 млрд. долара), заяви в интервю вицепрезидентът на борсата Чанитр Чарнчайнаронг. По негови думи 17-те IPO-та от началото на годината са набрали 52 млрд. тайландски бата.

От 22 май насам, когато правителството възстанови стабилността в страната след протестите и политическото насилие, продължили шест месеца, основният бенчмарк на борсата в Банкок SЕТ добави 8,9% към стойността си.

От началото на юли глобалните фондове са инвестирали 429 млн. долара нето в тайландски акции, като отливите, продължили два месеца, са напът да спрат. Това се случва на фона на правителствените стимули и обещания, че по-спокойният политически климат ще спомогне за възстановяването на икономическия растеж.

Още по темата

„Редица компании бързат да се качат на борсата, за да се възползват от тази рядка възможност на много добри оценки за емитентите“, коментира Чанитр. „На фона на увереността, че подемът на фондовия пазар ще осигури висока възвръщаемост на новите листвания, инвеститорското търсене за нови IPO-та е огромно.“

Tайландският борсов измерител SET се покачи с 18% от началото на годината, след като изпрати 2013 г. със спад от 6,7 на сто. От началото на годината ндексът се представя най-добре след водещите измерители на борсите в Индия, Пакистан и Индонезия. Само през юни SET увеличи стойността си с 4,95 на сто до 1 485,75 пункта, заемайки второ място сред индексите, включени в състава на широкия бенчмарк MSCI Emerging Markets.

Индексът се търгува при P/E от 13,9 пъти – най-високото ниво от май 2013 г. и над съотношението при индекса MSCI Asia Pacific от 11,1 пъти, сочат данни на Bloomberg.

Сред компаниите, чиито IPO-та предстоят през второто полугодие, са Bangkok Airways Pcl., инвестиционен тръст от сектора на недвижимите имоти на Вangkok Land Pcl., инфраструктурните фондове на държавното дружество Electricity Generating Authority of Thailand, както и Jasmine International Pcl., разкрива Чанитр.

Освен това през 2015 г. борсовият оператор възнамерява да предложи за продажба акции на чуждестранни компании, както и да привлече компании от съседните на Тайланд държави – Лаос, Камбоджа и Мианмар, например, заявява още вицепрезидентът.

Малко вероятно е, че тазгодишните IPO-та ще наберат рекордната сума, постигната през 2013 г. Тогава чрез първичните си предлагания компаниите събраха рекордните 187 млрд. бата, разкриват други данни на агенцията.

По статията работи: Свилен Колев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Азия
Китай ще разширява с една трета железопътната си мрежа до 2035 г.