IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тайван може да освободи чуждите фондове от данъка върху капиталовата печалба

Правителството обмисля връщането на данъка с цел да подобри баланса на бюджета, който е с дефицит всяка година от 2009 г. насам

12:11 | 06.04.12 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Кристина Лю. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Кристина Лю. Снимка: Архив Ройтерс

Тайванска комисия проучва дали да освободи от непопулярния данък върху капиталовата печалба чуждестранните институционални инвеститори, съобщи високопоставен правителствен представител, цитиран от MarketWatch.

Комисията е постигнала съгласие от данъка да бъдат изключени чуждестранни институционални инвеститори като пенсионните фондове, заяви тайванският министър на финансите Кристина Лю пред местни медии.

Комисията трябва да приключи работата си през следващата седмица и да представи предложения на правителството.

В Тайван данък върху печалбата от инвестиции на фондовия пазар е бил въведен за около година, преди през 1990 г. да бъде отменен заради силното противопоставяне от страна на инвеститорите.

Правителството обмисля връщането на данъка с цел да подобри баланса на бюджета, който е с дефицит всяка година от 2009 г. насам.

Днес основният тайвански борсов индекс Taiex нарасна с 0,6%, като това е първият му положителен резултат от началото на седмицата, през която губи 3,1% заради опасенията на инвеститорите от въвеждането на данъка.

Анализатори предупреждават, че фондовият пазар в страната може да продължи да се свива, тъй като инвеститорите може да се изтеглят от него.

„Правителството може да се изправи пред дилемата дали въвеждането на данък върху печалбата от капитал няма да убие желанието на чуждестранните инвеститори да инвестират в Тайван в противовес на намерението му страната да се превърне в регионален финансов център“, обявиха анализатори на Macquarie по-рано през седмицата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още