IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тайван предупреждава Китай срещу „военния авантюризъм“

Военният конфликт не е вариант за разрешаване на спорове, заяви президентът на страната Цай Ин-уен

15:25 | 01.01.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;&nbsp;EPA/RITCHIE B. TONGO</em></p>

Снимка:  EPA/RITCHIE B. TONGO

В новогодишното си послание президентът на Тайван Цай Ин-уен напомни на Китай, че военният конфликт не може да бъде вариант за разрешаване на разногласията от двете страни на пролива.

„Трябва да напомним на властите в Пекин да не преценяват погрешно ситуацията и да предотвратят вътрешното разпространение на „военния авантюризъм", заяви Цай в събота в речта си, която беше излъчена на живо във Facebook.

Китай твърди, че демократично управляваният Тайван е негова територия, и през последните две години увеличи военния и дипломатическия натиск, за да затвърди претенциите си за суверенитет.

В новогодишното си обръщение президентът на Китай Си Дзинпин заяви, че хората от двете страни на пролива желаят да завършат обединението на родината

Ескалиране на напрежението между Китай и Тайван може да доведе до морска блокада или военна операция с всички последици от това как ще реагират САЩ и други световни сили, предупреди наскоро в свой анализ за 2022 г. Bloomberg. Според агенцията в най-лошия случай става дума за рухване на ключовото за света тайванско производство на чипове и санкции, които ще замразят търговията между двете най-големи икономики на планетата. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
kmilchev
преди 2 години
30-40% от младите хора под 30 да са девствени не го намирам за "страхотно". Това са данни за Япония, но същите процеси се случват и в Южна Корея, Тайван и Сингапур.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
melon
преди 2 години
Тайван дразни комунистите, защото е пример за това, каква готина държава би бил Китай, ако не бяха те.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 6
elinelinov
преди 2 години
Тайван е неделимата част от Китай ( погледнете историята) но " Световното зло" наречена Америка постояно й трябва напрежение провокации ако ги няма трябва да ги създаде. Не трябва да има Мир и Спокойствие а постояно страх, напрежение ,че враговете й искат да унищожат " свободните демократични" страни. . Тайван е страна която служи като лост с което се създава постоянно напрежение срещу Китай. .Някога Хонг Конг беше за англичаните както Украйна сега срещу Русия.Само когато се " премаже" главата на това зло наречена Америка ще има мир и спокойствие
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още