IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Таро Асо: Япония трябва да насърчи пенсионерите „да си тръгнат от тоя свят“

Японският финансов министър коментира, че ако не може да се грижи сам за себе си, предпочита да умре вместо да тежи на държавата

14:08 | 22.01.13 г. 31
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Японският финансов министър Таро Асо. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Японският финансов министър Таро Асо. Снимка: Ройтерс

Японският финансов министър Таро Асо заяви, че пенсионерите трябва да бъдат насърчени „да побързат да си тръгнат от тоя свят“ вместо да костват на правителството средства за медицински грижи, когато вече не могат да се грижат за себе си, съобщава Associated Press.

„Бог да ви е на помощ, ако ви принудят да живеете, когато искате умрете. Не може дори да спите добре, когато знаете, че всичко това се плаща от правителството“, е завил Асо, който е и вицепремиер на страната, на среща на Националния съвет за социални реформи.

„Този проблем няма да се реши, освен ако не ги насърчим да побързат да починат“, посочва  той.

„Нямам нужда от такъв вид грижи. Аз ще умра бързо“, изтъква Асо, допълвайки че е оставил писмени инструкции животът му да не бъде изкуствено удължаван.

Това не е първият случай, когато 72-годишният Асо е предизвиквал фурор с изказванията си. През 2001 г. той заяви, че успешна държава е тази, където „богатите евреи искат да живеят“.

Демографският проблем е чувствителна тема в Япония, където почти една четвърт от 128-милионното население е на възраст над 60 г. През следващите 50 г. тази цифра се очаква да нарасне до 40%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

29
rate up comment 2 rate down comment 0
stoiloff
преди 11 години
Уви не всичко!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 6 rate down comment 4
serafima
преди 11 години
Откъдето и да го погледнеш, си е жив цинизъм от страна на японския финансов министър. Свят широк, *** всякакви. Имам утехата - всичко се връща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 8 rate down comment 1
nobel
преди 11 години
За да имат пенсионерите пенсии не е достатъчно да са си плащали осигуровките. Те трябва да имат и достатъчно деца. Защото парите са особено бързо разваляща се стока, когато населението в една държава започне да застарява и да намалява и на всеки работещ започнат да се падат все повече пенсионери. Защото, както правилно отбеляза колегата преди мен - пенсионерите ги изхранват работещите, а не парите, които те някога са внасяли като осигуровки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 10 rate down comment 3
Ricco
преди 11 години
Затова, всеки призив "дайте да дадем повече на пенсионерите" е еквивалентно равнозначен на призива "дайте да вземем повече на работещите". Няма безплатен обяд! Това, поне в този форум би трябвало да е ясно. А специално пенсионерите на запад (за Япония не знам) пенсионерите са длъжници на децата си - не стига, че са узурпирали всички ресурси, но са натрупали и планини от дългове. Такава безогледна алчност светът не познава - западните пенсионери буквално са изяли бъдещето на своите деца. Даже има и книга по темата от един британски министър, но сега не ми се търси как точно се казваше.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 6 rate down comment 3
Ricco
преди 11 години
На всички трябва да е ясно, че във всеки един момент, парите за издръжката на пенсионерите се вземат от работещите. За миналите пенсионери са взети от миналите работещи, за сегашните пенсинери се вземат от сегашните работещи, а за бъдещите пенсионери ще се вземат от бъдещите работещи. Политиците, за да накарат хората да плащат осигуровки казват "плащайте, за да имате после пенсия", но това е само за благозвучие - всъщност е "плащайте, за да има за сегашните пенсионери, а после ще му мислим". Парите не се отделят и трупат, а се използват текущо (най-малко заради инфлацията това е невъзможно). Дори и при капиталовите схеми е така - макар че там механизма е по-сложен и заобиколен, пак е така (парите не се пестят в чистия смисъл на думата - под дюшека). И няма и как да е иначе - хляба и салама, които се ядат сега се произвеждат сега (а не преди 20 години, когато са плащани осигуровки). И сега трябва да бъде взето от работещите за да се даде на пенсионерите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 6 rate down comment 3
vlado157
преди 11 години
Този е братовчед на Дянков по майчина линия,заченати са инвитро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 4 rate down comment 2
nobel
преди 11 години
С пенсионерите се справихме - да се готвят инвалидите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 7 rate down comment 2
nobel
преди 11 години
Знаех си аз, че държавата е престъпна организация, ама чак пьк толкоз! По-добре направо ги избийте тези хора - толкова ли много ви се свидят парите от осигуровките, че да няма и за по един патрон. Аз вече вместо да си плащам осигуровките ще си купя с парите един пищов, та поне да имам с какво да се гръмна, като ми кажат да си ходя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 8 rate down comment 2
stoiloff
преди 11 години
Горепоказания е финансист! Винаги съм казвал и пак твърдя, че финансистите с глупостта си ще съсипят света! А бе неразумни юроди, ако всички измрем вие какво ще ядете и крадете? Ще ядат децата ни! Финансистите и икономистите са способни дори на канибализъм!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 9 rate down comment 1
trendline
преди 11 години
Айде и аз да съм финансов министър 4 години като този *** и аз не ви ща пенсията.Ще се вади един ден гилотината на площада. Самозабравилите на върха се освестяват само като видят търкалящи се "зелки" на площада.Ами върнете платените осигуровки и данъци на хората пък после им кажете да се оправят сами като остареят.Той да е само този, с мед да го нахраниш. В целия свят елита мисли така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още