Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Темпът на кредитиране в Китай се ускорява през юни до 3,4 трлн. юана

Финансовите институции са предложили 1,8 трлн. юана нови заеми през изминалия месец, което съответства на прогнозите на анализаторите

Темпът на кредитиране в Китай се ускорява през юни до 3,4 трлн. юана

Снимка: Bloomberg L.P.

Кредитирането в Китай се увеличава през юни на фона на силното търсене на заеми от банки и други видове канали, което означава, че икономическото възстановяване в най-силната азиатска икономика продължава и през третото тримесечие, съобщава Bloomberg.

Общото финансиране в Китай достига 3,4 трлн. юана (489 млрд. долара) през изминалия месец, информира Китайската народна банка. Това се е повече от регистрираните през май  3,2 трлн. юана и 2,6-те трилиона юана през юни 2019 г.

Още по темата

Кредитите от структурите от банковия сектор в сянка нарастват до 85,3 млрд. юана през месеца, сочат изчисленията на Bloomberg, базирани на данните на китайската централна банка. 

Финансовите институции са предложили 1,8 трлн. юана нови заеми през юни, което съответства на прогнозите на анализаторите.

Умерените политически стимули, съчетани с напредъка в борбата срещу коронавируса, е довел до по-солидно възстановяване на втората по големина икономика в света, като производствените данни, които ще бъдат обявени следващата седмица за второто тримесечие, се очаква да отразят това връщане към растежа.

В същото време Китай остава уязвим към възобновените огнища на вируса, както и към слабостта при глобалното търсене на китайските експортни стоки.

„Облекчаването на кредитите продължава да подкрепя икономическото възстановяване“, пишат в бележка икономистите от Barclays Bank Plc.

Кредиторът очаква ръстът на кредитите в страната да нарасне допълнително през втората половина на годината на фона на по-мащабното емитиране на държавни облигации и облекченията, засягащи малките и средни предприятия.

Широкото предлагане на паричен агрегат M2 е нараснало с 11,1% на годишна база. Размерът на непогасените кредити нараства с 12.8% през месеца, отчитайки най-бързото темпо от февруари 2018 г.

Народната банка на Китай забави темповете на облекчаване на паричните средства в края на май на фона на нарастващите признаци на икономическо възстановяване, като вместо това се съсредоточи върху стимулирането на банките да предоставят повече заеми на бизнеса.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Азия
Азиатските пазари приеха обнадеждаващо новите прогнози на МВФ