IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Токио и Вашингтон може да проведат двустранни преговори за свободна търговия

Японският премиер Шиндзо Абе заяви, че няма да спекулира, преди политиките на Тръмп да се изяснят

10:36 | 26.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Японският премиер Шиндзо Абе заяви, че е възможно Токио и Вашингтон да проведат двустранни преговори за свободна търговия в резултат на оттеглянето на САЩ от споразумението за Транстихоокеанско партньорство (ТТП), съобщава Ройтерс.

Доналд Тръмп подписа указ за оттегляне на САЩ от пакта, с което Вашингтон се дистанцира от азиатските си партньори. Ходът до голяма степен е формалност, тъй като споразумението за свободна търговия все още не е ратифицирано от Сената. Според Тръмп това споразумение ограбва работните места и инвестициите за американците.

Запитан за преговорите за търговското споразумение между САЩ и Япония в сряда, Абе заяви, че ще се въздържи от спекулации за търговската политика на Тръмп, докато неговите политики станат по-ясни. Тръмп даде да се разбере, че предпочита двустранни търговски сделки пред многостранни такива.

Останалите 11 страни в споразумението ТТП - Япония, Австралия, Нова Зеландия, Канада, Бруней, Чили, Малайзия, Мексико, Перу, Сингапур и Виетнам - се очаква да проведат разговори през март, за да се опитат да спасят пакта.

Австралия е предложила Китай като възможен заместник на САЩ в ТТП, но Пекин има свое собствено международно търговско спорзумение, а Япония е резервирана към идеята. Много азиатски държави приемат ТТП като противовес на нарастващата мощ на Китай в региона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:10 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още