IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Transparency: България остава най-корумпираната страна в ЕС

Страната ни остава на 69-то място в групата на силно корумпираните държави в класацията на организацията

09:47 | 27.01.16 г. 27
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Илюстрация: Transparency International</em></p>

Илюстрация: Transparency International

И през 2015 г. България е останала най-корумпираната държава в Европейския съюз (ЕС), показват резултатите от редовното годишно проучване на Transparency International.

Страната ни запазва класирането си от предходната година, като остава в групата на силно корумпираните държави с резултат под 50 точки.

Държавите в класацията на Transparency International се оценяват по скала от 0 до 100. Най-ниските оценки означават, че публичният сектор се възприема като силно корумпиран, а и по-близките до 100 резултати са индикация за по-голяма прозрачност. При резултат под 50 точки страната се счита за силно корумпирана.

В новата класация България запазва 69-то място от близо 170 държави, което достигна през предходната година. Резултатът на страната обаче се понижава с 2 точки – от 43 до 41.

Непосредствено преди България в класацията са Турция и Македония, които споделят 66-то място. Гърция и Румъния са класирани на 58-мо място. От съседните ни страни след нас в класацията е само Сърбия – на 71-во място с 40 точки.

За поредна година Дания е лидер в класацията на Transparency International като държавата с най-ниско ниво на корупцията и резултат от 91 точки. Следва я Финландия със само 1 точка разлика – 90, а на трето място е Швеция с 89 точки. Топ пет се допълва от Нова Зеландия и Холандия, а в топ 10 попадат още Норвегия, Швейцария, Сингапур, Канада и Германия.

Сомалия и Северна Корея са в дъното на класацията, като споделят 167-мо място. Топ пет на най-корумпираните държави в света се допълва от Афганистан, Судан и Южен Судан.

Като цяло две трети от държавите в индекса са в групата на силно корумпираните страни с резултат под 50 точки, въпреки че повече държави са подобрили класирането си, отбелязват от Transparency International в доклада. Общо 53% от държавите в Г20 са силно корумпирани, т.е. с резултат под 50 точки, като в тази група са всички страни от групата на БРИКС. Над 6 млрд. души по света живеят в страни със сериозни проблеми с корупцията.

Изводът е от доклада е, че корупцията продължава да бъде бич по целия свят, но през 2015 г. гражданите на много държави са предприели протестни действия.

Най-големият губещ в индекса е Бразилия – резултатът на страната намалява с 5 точки и тя потъва със 7 места в подреждането до 76-та позиция. През последните четири години сред големите губещи обаче се нарежда и Австралия, която в тази класация е на 13-то място. Сред другите страни с влошени позиции в класацията са още Испания и Турция.

Сред държавите с най-голямо подобрение са страни като Монголия и Гватемала, както и Гърция, Сенегал и Великобритания.

Най-некорумпираната група държави е ЕС и Западна Европа със среден резултат 67 точки. Следва Азиатско-тихоокеанският регион с 43 точки и Северна и Южна Америка с 40 точки. Най-лоши регионални резултати са отчетени в Близкия изток и Северна Африка (39 точки средно), Източна Европа и Централна Азия (33 точки средно) и Субсахарска Африка (33 точки средно).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

25
rate up comment 2 rate down comment 0
kony
преди 8 години
По-скоро става въпрос за усещането за безнаказаност на властимащите в посочените страни и за неравенство пред закона. А също и как реагира хванатия, държавните институции и обикновения гражданин. Ако имате проблем, можете да го решите с подкуп и знаете, че няма да ви хванат - как ще постъпите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 4 rate down comment 0
citizen_bg
преди 8 години
"...и политици, администратори, съдии и прокурори на килограм нали"Въпрос на стандарт. Нали го знаеш ония виц: - За 1000 ще бутнеш ли?- Ами... добре. - А за 10?- Ти за каква ме вземаш!?- Вече разбрах, сега договарям цената.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 3 rate down comment 0
STRAHO
преди 8 години
Престъпниците направо да си обявяват обществена поръчка за съдебен състав. Така де ...поне да им облагат доходите. То справедливостта е много абстрактно понятие и без това..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 4 rate down comment 0
STRAHO
преди 8 години
...и политици, администратори, съдии и прокурори на килограм нали ? :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 3 rate down comment 2
citizen_bg
преди 8 години
Не бе, пич, това е черта на пазарната икономика. Всичко е стока и се продава/купува. :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 2
STRAHO
преди 8 години
Нищо изненадващо. Това е типична черта за "грантова" икономика. Дали ще ще се нарича "грант" или "подкуп" си е все тая. Игра на думи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 13 rate down comment 3
contra2
преди 8 години
Наистина е възмутително тази груба "статистика" постоянно да ни завлича в калта. Преди 1-2 години четох в западна преса, че тези "статистики" ги изготвяли в резултат на отговори от анкети на журналисти и други някакви, които били имали работа през годината в определената държава. Това значи, че тези отговори в анкети са силно СУБЕКТИВНИ! Като имаме предвид ужасно силното национално чувство на МНОГО от тези чужденци и липсата на контрол върху базата на тези отговори - ясна е работата! Аз лично през последните 7-8 години имах мнооого работа и тичане по бг служби - в болници, в пенсионното, в здравната каса,за смъртни актове, за погребения, за нотариални актове, за данъци, за смяна на много партиди за плащане на комунални услуги - и НИКЪДЕ, ама НИКЪДЕне са ми искали пари!!Да, на някои места има НЕЛЮБЕЗНИ държ. служители - това да, но не и корупция. Вероятно запитаните чужденци си избиват лошите впечатления от обслужването им с такива долни обвинения! Или има корумпирани от правителството.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 9 rate down comment 3
michaelis12
преди 8 години
даам били са лично там и са мерили с аршина ..... еле па точно американски банки, пълно е там в Пхенян с техни клонове .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 15 rate down comment 1
data
преди 8 години
и друго ми е интересно - как мамкaму измериха корупцията в Северна Корея ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 4
michaelis12
преди 8 години
Мизантропе все пак нашия върховен орган на съда и прокуратурата беше в САЩ на издръжката на Америка за България сааа, че и ето хората си "набират кадри" знаеш ли какво е това ?? После що не работело правосъдието и що тоя това оня онова. Ми защото тез "обучените дават инструкции" от "даскала" на къде да духа вятъра и кой да е подсъдим и кой не ...Избрани са участниците в програма Обучение на млади професионалисти от сферата на правосъдието - 2013http://***.americaforbulgaria.org/news/read_news/104
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още