IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп: Китай ще „намали и премахне“ митата върху американските вносни коли

Американският президент не даде повече подробности около споразумението, което ще позволи на производителите със заводи в САЩ да си поемат глътка въздух

10:33 | 03.12.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че китайските власти са се съгласили да „намалят и премахнат“ митата върху вноса на произведени в САЩ коли.

Изказването на държавния глава, което все още не е потвърдено от Пекин, бе направено малко след срещата му със китайския му колега Си Дзинпин в рамките на форума на Г-20. На нея двамата договориха примирие в търговския си конфликт в рамките на 90-дни, през които Вашингтон няма да увеличава митата си върху китайския внос, а на свой ред Пекин се съгласи да поднови покупките си на някои американски земеделски и енергийни продукти.

„Китай се съгласи да намали и премахне митата върху автомобилите, идващи в Китай от САЩ. В момента митото е 40%“, написа президентът в Twitter.

Тръмп не даде повече подробности около споразумението, което, ако бъде потвърдено, ще позволи на автомобилните производители със заводи в САЩ като Tesla, Daimler и BMW да си поемат глътка въздух, след като високите налози върху вноса удариха по продажбите на едни от най-големите автомобилни производители.

Миналата седмица Китай съобщи, че вносните мита за американските коли биха били в размер на 15%, ако не беше търговският спор. Според източник властите в Пекин са обсъждали намаляване на налозите върху вноса на коли от САЩ още преди срещата между Тръмп и Си Дзинпин. Но по думите му размерът и времето, когато това трябва да се случи не са известни.

Търговската война оказва ефект върху автомобилните компании, които произвеждат в САЩ, като производителите както на Mercedes-Benz, така и на BMW предупредиха за очаквани по-ниски печалби тази година, тъй като митата са ги принудили да увеличат цените на продукцията си в Китай.

Продажбите на автомобили във втората по големина световна икономика отбелязаха спад за пети пореден месец през октомври, тласкайки пазара към първия му годишен спад най-малко от две десетилетия насам.

От вноса на превозни средства в Китай на стойност 51 млрд. долара през 2017 г. коли за около 13,5 млрд. долара са внесените от Северна Америка, включително модели, направени там от европейски производители като BMW. По данни на Китайската асоциация на пътническите автомобили миналата година в страната са внесени 280 208 превозни средства, 10% от които са произведени в САЩ.

Търговският спор между Пекин и Вашингтон се очаква да струва на BMW близо 300 млн. евро тази година, заяви главният финансов директор на компанията Никола Петер

За Tesla облекчаването на вноса също е добра новина, поне докато не започне производствените си дейности в Китай. Производителят води преговори с властите в Шанхай за изграждане на фабрика за производство на коли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още