IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп обеща по-силна търговия с Япония в сравнение с Транстихоокеанското партньорство

В Токио президентът на САЩ нарече японските бизнесмени "рокзвездите на бизнеса"

08:27 | 06.11.17 г.
<p>
	Срещата на Доналд Тръмп и&nbsp;Шиндзо Абе. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Срещата на Доналд Тръмп и Шиндзо Абе. Снимка: Ройтерс

САЩ и Япония ще имат по-големи търговски отношения, отколкото очакваните при Транстихоокеанското партньорство, заяви в Токио президентът на САЩ Доналд Тръмп. 

Той се срещна с японския император Акихито в императорския дворец в Токио, предаде Асошиейтед прес.

Тръмп и съпругата му Мелания се срещнаха с императора и съпругата му, императрица Мичико. Президентът кимна на императора и двамата си стиснаха ръцете, преди да влязат в стая за приеми, където разговаряха чрез преводачи. На разговора не бяха допуснати представители на медиите.

По-късно Тръмп беше посрещнат официално от премиера Шиндзо Абе. Те се срещнаха пред двореца Акасака, след което отидоха да хранят азиатски шарани "кои". Президентът на САЩ първо им хвърли големи шепи от приготвената храна, а след това изсипа цялата кутия в езерцето, съобщава АП.

Преди срещата с Акихито Тръмп се срещна с бизнес лидери от двете страни. Той обеща на японските бизнесмени, които нарече "рокзвездите на бизнеса", да улесни одобряването на проекти и заяви, че иска да превърне САЩ в най-привлекателното място за инвестиции. Американският президент обеща, че САЩ и Япония ще имат по-големи търговски отношения, отколкото очакваните при Транстихоокеанското партньорство, от което САЩ се оттеглиха при неговия мандат.

Тръмп повдигна и въпроса за големия търговски дефицит на САЩ с Япония и заяви, че се надява да промени това.

Преговорите обаче ще се водят по много приятелски начин, обеща президентът.

Милиони японски автомобили се продават в САЩ, но практически никакви американски автомобили не се продават в Япония, подчерта Тръмп. Той добави, че американците харесват японски коли и подкани японските предприятия да ги произвеждат в САЩ, отбелязва ДПА.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още