IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция ли е новата Испания в рамките на пандемията?

Според последните данни разпространението на болестта в страната в момента е по-бързо от това в Иберийската страна

10:53 | 08.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Темпът на разпространение на коронавируса в Турция е по-бърз от този в Италия, пишат турски медии, цитирани от DPA. Тревожно впечатление според тях прави и смъртта на млади хора от заболяването в страната.

Наблюденията са на проф. Емрах Алтъндиш от катедрата по биология на Бостънския колеж. По думите му Турция е сред страните, в които броят на случаите на инфектирани с коронавирус лица се разраства най-бързо. Той обръща внимание, че този темп е много по-тежък отколкото в Италия, но успокоява, че с карантина и забрана за излизане тенденцията може да се забави.

Алтъндиш обръща внимание и за значителния дял на млади хора сред починалите от Covid-19 в Турция. По думите му в Италия починалите пациенти на възраст под 60 години са 1,7 процента, в Испания те са 4,59 процента, а в Турция, при първите 356 смъртни случая, този процент е бил 20 на сто. Професорът отбелязва, че важни рискови фактори са диабетът, затлъстяването и лошото хранене.

Същевременно пък сръбският президент Александър Вучич не изключва възможността Белград да бъде поставен под 24-часова карантина заради коронавируса. В предаване на държавната телевизия РТС той каза, че в Белград живеят 22,9 процента от населението, а 50 процента от заразените живеят или се лекуват в столицата. Все пак Вучич изрази надежда, че до един месец извънредното положение ще бъде отменено.

Президентът каза, че заради епидемията гражданите няма да могат да отпразнуват Великден с близките си. Той предупреди населението да спазва ограничителните мерки и попита: "Мислите ли, че имаме достатъчно полицаи и войници да задържат хората, които се събират по парковете или по домовете си и дори публикуват снимки в социалните мрежи?". Вучич каза, че вече има заразени 58 войници, двама от които са в тежко състояние.

Междувременно Румъния съобщи за първи смъртен случай от Covid-19 в редиците на медицинския персонал в страната. Става дума за 53-годишен служител на Службата за спешна медицинска помощ в северния град Сучава. Той отказал да постъпи в болница и починал в дома си. Tой е проявил симптоми на 24 март, бил тестван и потвърден като заразен на 30 март. Според местни медии 699 медицински кадри в Румъния са сред потвърдените случаи на коронавируса. Към 7 април в страната заразените бяха 4417, а починалите - 197. Оздравелите от болестта са 460. Според Romania Libera в цялата страна са направени 43 578 теста.

На фона на случващото се на Балканите от Ухан, градът в който избухна епидемията, идват добри новини. 76 дни след блокадата на китайския град вследствие на кризата властите слагат край на изолацията от външния свят. В сряда бившият епицентър на пандемията се отвори към света. Първият влак напусна метрополията от единадесет милиона души в 00:50 местно време. В същото време магистралите отново бяха отворени за движение.

В рамките на няколко часа след падането на ограниченията Ухан е бил напуснат от десетки хиляди. Местните медии съобщават за 65 000 души, които са напуснали града в сряда сутрин със самолет или влак. Много повече в хиляди са успели да излязат от града с кола или автобус по магистралите, които бяха отворени за първи път от около два месеца и половина.

Други разпоредби, като забраната за излизане по улиците, бяха облекчени по-рано, след като броят на новозаразените намаля значително. Тъй като обаче не може да се изключи втора вълна на заразяване, здравните власти продължават да призовават хората да напускат града или собствения си район само ако това е абсолютно необходимо.

Новият коронавирус бе открит за първи път в Ухан в края на 2019 година. След като стана ясно колко е опасен и колко бързо се разпространява, градът беше затворен от външния свят на 23 януари. Само в Ухан над 50 000 души са дали положителен тест за вируса, а почти 2600 души загинаха в града. В Китай като цяло има 81 802 инфекции и 3333 смъртни случая  до вторник, сочат последните данни на Националната здравна комисия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:11 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още