IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция смекчава правило за банковите резерви, за да насърчи кредитирането

Банките с реален ръст на кредитите над 15% също ще могат да държат по-малко резерви до края на годината

13:32 | 20.06.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Турската централна банка ще позволи на кредиторите с реални темпове на растеж на кредитите над 15% да държат по-малко резерви до края на годината, предава Bloomberg.

Регулаторът временно прекратява действието на правило, което не позволява на тези банки да се възползват от стимулите заради пандемията, посочва се в съобщение на институцията.

Взето е решение да се „предостави на банките гъвкавост при посрещане на търсенето на заеми, специфични за този период“, казва се в съобщението.

„Централната банка продължава да използва изискванията за резерви гъвкаво и ефективно като макропруденциален инструмент за подпомагане на краткосрочните лихвени проценти – основният инструмент на паричната политика“, посочва институцията.

Обстоятелствата на коронавирусната пандемия имаха неблагоприятно въздействие върху паричните потоци, увеличавайки търсенето на заеми както от физически лица, така и от фирми, констатира турската централна банка.

Мерките, които бяха в сила, осигуриха ефективно функциониране на кредитния механизъм и увеличеното търсене на заеми беше удовлетворено в значителна степен. Очаква се тази тенденция да продължи известно време и в процеса на нормализиране на ситуацията, допълва се в съобщението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:08 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още