IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция уволни още 15 хил. души заради опита за преврат

Закрити са и над 550 институции, 18 благотворителни организации и 9 медии

09:00 | 22.11.16 г.
<p>
	Реджеп Ердоган. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Реджеп Ердоган. Снимка: Ройтерс

Турските власти са уволнили близо 15 хил. държавни служители, военни, полицаи и други чиновници и са закрили около 550 институции и медии във вторник заради предполагаемо участие в неуспешния опит за преврат през юли, предаде Ройтерс.

Над 110 хил. души в страната се уволнени от различни държавни институции след неуспешния опит за преврат, а 36 хил. души са в затвора заради разследването му.

В постановление, разпространено днес, се казва, че от турските въоръжени сили са уволнени 1 988 души, от полицията - 7 586 души, от жандармерията - 403 души, а от държавните институции - над 5 хил. души. Закрити са над 550 институции, 18 благотворителни организации и 9 медии. 

Турция е закрила над 130 медии от юли насам.

Анкара обвинява живеещия в САЩ мюсюлмански проповедник Фетхуллах Гюлен и поддръжниците му за организарането на преврата, при който загинаха над 240 души. Гюлен, който живее в Пенсилвания от 1999 г., отрича да е участвал в преврата.

Западните страни, особено тези в Европа, изразяват опасения от мащаба на чистките на президента Реджеп Тайип Ердоган. Някои от тях призовават за замразяване на преговорите за членство на Турция в Европейския съюз (ЕС).

Самият Ердоган отхвърля подобни критики, като твърди, че Турция е решена да изкорени враговете си у дома и зад граница, заради което може да върне смъртното наказание.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:30 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още