IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция въвежда мита за промишлените стоки, за да защити местните производители

Допълнителните тарифи са в размер от 2,3% до 45% върху широка гама продукти

15:08 | 21.04.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg</em></p>

Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg

Турция въвежда мита върху вноса на широка гама промишлени стоки – от автомобили до електроника, за да предпази местните производители от чуждестранната конкуренция на фона на безпрецедентната икономическа криза заради коронавируса, съобщава Bloomberg.

Допълнителните мита са в размер от 2,3% до 45% върху продукти като химикали, хартия, машини, козметика, текстилни изделия, изделия от дърво, мебели, обувки и други. Те ще действат до 30 септември, става ясно от постановление, публикувано в турския Държавен вестник.

Мерките са сред най-мащабните протекционистки реакции на разрастващата се криза по света. Германия например засили защитата на компаниите от чуждестранни поглъщания, Русия ограничи доставките на пшеница, а САЩ искат да забранят износа на доставки, които са необходими за борба с вируса.

Турция се изправя пред изключително тежка рецесия. Страната се противопоставя на пълното блокиране на икономиката дори и след като се превърна в едно от огнищата на коронавируса. Потвърдените случаи там са 90 980, като починалите са 2 140 души, посочва информационната агенция.

Турция се опитва да защити индустриалните си производители от вноса, тъй като те се борят с по-силната конкуренция и намаляващите клиенти в момент, в който търсенето значително се свива заради пандемията.

Производството на моторни превозни средства в Турция вече спадна с 22% през март спрямо година по-рано, а износът се срива с 30%, посочва Bloomberg. Потребителското доверие се понижи до най-ниското си ниво от световната финансова криза през 2008 г., посочва още агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още