IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турците в Западна Европа подкрепиха Ердоган

63,1% от турските гласоподаватели в Германия са подкрепили конституционните промени, в Австрия този дял е 73,5%, в Белгия - 75,1%, а в Холандия - 71%

10:35 | 17.04.17 г. 6
<p>
	Привърженици на Ердоган в Дания ликуват след резултатите от референдума. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Привърженици на Ердоган в Дания ликуват след резултатите от референдума. Снимка: Ройтерс

Близо две трети от турските избиратели в Германия са гласували за разширяване на правомощията на президента Реджеп Тайип Ердоган на референдума за промени в турската конституция в неделя, предаде DPA, като се позова на Анадолската агенция.

63,1 процента от турските гласоподаватели в Германия са подкрепили конституционните промени, съобщи днес Анадолската агенция, след като преброяването на гласовете е почти завършено.

В Австрия 73,5 процента от избирателите са гласували "за" промените, а в Белгия - 75,1 на сто. В Холандия 71 процента от турските избиратели са отговорили с "да" на предложените промени.

В Швейцария пък само 38 процента са подкрепили реформите.

Турците, живеещи извън границите на страната, гласуваха в консулства и други избирателни секции в продължение на две седмици преди референдума в самата Турция в неделя.

Според Анадолската агенция около 2,9 милиона турски гласоподаватели са регистрирани в чужбина, като половината от тях живеят в Германия. Турците зад граница съставляват около 5% от всички избиратели.

Общо 59,2 процента от турските избиратели зад граница са подкрепили промените в конституцията, докато в страната за същото са гласували 51,2 процента, съобщава Анадолската агенция.

Ердоган агресивно търсеше подкрепата на турците зад граница чрез сбирки с участието на официални турски представители в няколко държави от ЕС преди референдума. Отношенията на Турция с Германия и Холандия се влошиха, след като някои градове, в които бяха планирани събития от предизборната кампания, отмениха митингите, позовавайки се на съображения за сигурност, припомня БТА.

В тази връзка Ердоган обвини Холандия и Германия, че прибягват до "нацистки методи".

Темата за референдума в Турция може да следите тук
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:58 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
bertram
преди 7 години
Работата на европейците ще стане хем сърби хем боли и лаком г.з кръв ... Приеха ги тези диваци от анадола да им работят по фабриките. Да ама сега се вижда, че след някоя и друга година същите тези индивиди ще имат претенции не само да са гастарбайетри, а и да управляват Австрия, Германия, Белгия, Холандия... Крайно време е Европа да разбере, че когато остави мръсната работа на талибаните, а нейните младежи се лигавят до 35 години студенти, на 45 инвитро на по 1-2 деца и си мислят, че всичко е ибиза, тайланд, малдиви и тн.... се обричат на ислямизация и връщане 200 години назад...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
red6
преди 7 години
Тия двата трола няма ли кой да ги банне ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още