IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Туризмът в Хонконг се срива с 40% през август на фона на продължаващите протести

В някои райони нивото на заетите места в хотелите през август е спаднало с повече от 50%, а цените на жилищата потъват със 70 на сто

15:40 | 09.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Броят на туристите, посетили Хонконг през август, отчита сериозен спад, след като антиправителствените протести продължиха да разтърсват града, съобщава BBC. 

В съобщение в своя блог финансовият министър на специалния административен район Пол Чан посочва, че броят на туристите през изминалия месец се е сринал с 40% спрямо данните от година преди това.

Това бележи сериозно влошаване на данните на фона на 5-процентния спад на годишна база през юли, допълва Чан.

През 2018 г. Хонконг се нареждаше сред най-посещаваните градове в света, с 30 млн. туристи, но това се промени, след като започнаха протестите, които не показват признаци, че скоро могат да приключат.

Демонстрациите започнаха заради предложен законопроект за екстрадиция в континентален Китай и прераснаха в искания за повече свободи.

Хонконг е част от Китай, но неговите граждани имат по-голяма автономия от тези, които се намират на континенталната територия.

Безредиците нанесоха удар върху икономиката на Хонконг, и по-специално на туризма и търговията на дребно.

През август протестиращите блокираха летището в продължение на няколко дни. Стотици полети трябваше да бъдат отменени.

Пол Чан споделя, че в някои райони нивото на заетите места в хотелите през август е спаднало с повече от 50%, а цените на жилищата потъват с цели 70 на сто.

„Търговията на дребно и дори кетърингът страдат. Най-притеснителното е, че в близко бъдеще не изглежда, че нещата лесно ще се подобрят", добавя той в своя блог.

Финансовият ръководител заяви, че протестите сериозно са „повредили международния имидж на Хонконг“ като безопасен град за търговия, авиация и финанси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:24 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още