Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Творческият бум на Хонконг

Градът иска да се отърси от имиджа си на финансов хъб и стартира интересни културни инициативи

Творческият бум на Хонконг

Снимка: Pixabay

Разположена в Хонконг мелница спира работа преди близо десетилетие. Някога тя е била част от развиващата се текстилна промишленост, която след това се пренесе в континенталната част на Китай. 55-годишната сграда е била пощадена от събаряне и сега се насочва в нова посока. През 2018 г. тя ще отвори отново врати и ще се превърне в инкубатор за стартъпи, благодарение на частна инвестиция на стойност 700 млн. хонконгски долара (90 млн. щатски долара), пише CNBC.

Проектът, наречен The Mills, е разработен от хонконгската Nan Fung Group, като ще включва не само инкубатор, но и арт галерия и търговски площи.

"Ако бяхме погледнали на сградата от чисто икономическа гледна точка, щеше да е е много по-бързо и по-изгодно да я разрушим и след това да изградим друга търговска сграда“, коментира пред CNN Чери Чан, който съблюдава проекта.

По думите му проектът дава възможност за изграждане на нова общност и проучването на нови възможности както за самата сграда, така и за компанията.

Насочвайки се предимно към стартъпи, The Mills в момента има четири предварително заявили участие в инкубатора компании – Snaptee, Techpacker, Eoniq и The Fabrick Lab, като всички те са свързани с новите технологии и текстила под една или друга форма.

Snaptee и Eoniq се фокусират предимно върху дрехи и часовници, докато Techpacker разработва онлайн софтуер, който свързва дизайнери и фабрики за създаването на продукти по специален дизайн. The Fabrick Lab пък разработва експериментални платове.

Хонконг е известен по света като финансов хъб, а творческите индустрии традиционно не са смятани за негова сила. Но това започва да се променя.

През 2009 г. правителството на Хонконг стартира инициативата Conserving Central, за да ремонтира осем стари обекта.

Водещият проект от тази инициатива е фокусиран върху бившата Police Married Quarters – сграда, издигната през 1951 г. Въпреки че от близо десетилетие тя не е използвана по предназначение, наскоро е превърната в творчески хъб и е преименувана на PMQ. Сега приютява студия за дизайн, ресторанти и магазинчета. Междувременно подземният етаж показва каменните основи на училище, което се е помещавало там през 1889 г.

Правителството е дало 400 млн. хонконгски долара (51 млн. щатски долара) за проекта. Това подчертава промяната в нагласите в китайския град, който през последното десетилетие разруши безброй стари сгради, за да направи място за повече небостъргачи.

"Хората в Хонконг разбират все по-ясно необходимостта от запазването на нашето наследство и сградите ни“, коментира говорителят на Бюрото за развитие на културното наследство. „Това наследство е нещо, което ценим, и ние ще продължим да отделяме време, усилия и ресурси за съживяването на нашите исторически сгради“.

Илейн Нг, основател на The Fabrick Lab и член на програмата на The Mills, е преместила своята консултантска фирма от Пекин в Хонконг преди две години по семейни причини. Тя се надява, че развитието на творческия сектор в Хонконг ще доведе до повече иновации.

"Всички тези вълнуващи общности тъкмо се създадоха в Хонконг, а творческата сцена може да стане напълно различна през следващите пет години“, коментира Нг пред CNN.

Тя вярва, че възстановяването на различни места като The Mills може да повлияе като цяло на културата на града.

"Опасно е, ако Хонконг остане такъв, какъвто е, защото всяко място може да бъде финансов хъб“, коментира още тя. „Хонконг трябва да бъде място, което има душа и култура“.

Едно от най-големите усилия на The Mills е не просто да служи за инкубатор, но и да е място, което да се превърне в основа на тази мрежа от хора. Целта е да се предизвика по-голям диалог в града и сред международните творци.

По статията работи: Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Азия
Хонконг поведе червената вълна на азиатските борси днес