IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговската война на Тръмп удари по работещия износ към Китай - на петрол

Китай е най-големият пазар за американските производители на петрол и износът вече започва да се свива, показват данни на Ройтерс

08:32 | 08.08.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп започна да налага мита върху вноса на китайски стоки с идеята да подобри баланса в търговските отношения, но игнорира факта, че трябва да повиши износа. Неговата политика засегна един от малкото работещи сектори - износа на енергийни продукти, пише Ройтерс в коментар.

Годишно дефицитът за САЩ в търговските отношения с Китай достига до 375 млрд. долара. За да го намали, администрацията на Белия дом наложи мита за стоки на стойност 34 млрд. долара и се очаква в следващите дни да наложи мерки за още 16 млрд. долара.

От своя страна Пекин отвърна с мита също за 34 млрд. долара и обмисля мерки, които да засегнат вноса на американски стоки, изчисляващ се на 60 млрд. долара годишно.

При ескалация на напрежението Доналд Тръмп заплашва да наложи мита за стоки на стойност 500 млрд. долара - практически целия внос от Китай. В любимата си социална мрежа Twitter той написа, че всеки иска да се възползва от богатството на САЩ и трябва да бъде обложен с данъци.

Китай отговаря на тези заплахи с предложения за мита върху вноса на петрол, втечнен газ и суровини в размер на 25%. И още преди да бъдат одобрени подобни мерки, китайските държавни компании вече ограничават вноса на енергийни продукти.

През първото полугодие на 2018 година Китай е купувал по 313 хил. барела американски петрол. При средна цена от около 70 долара, то стойността на вноса за тези шест месеца е 4 млрд. долара, или около 8 млрд. долара за годината.

Сумата може би не е значителна, на това е една от малкото сфери, при които Китай може реално да увеличава вноса си от САЩ, пише Ройтерс.

Данните на агенцията са, че през септември поръчките са за 203 хил. барела на ден. Преди дни източници на Ройтерс съобщиха, че Unipec, търговското звено на най-голямата рафинерия в Китай - Sinopec, спира да внася петрол от САЩ. На този етап мярката е временна - поне до октомври, но още никой не може да каже дали след това ще има заявки и поръчки.

Азиатската страна е най-големият пазар на американските производители на петрол - към 16% от общия износ се падат на китайски компании. Ясно е, че производителите ще се ориентират към други пазари, но може да са принудени да продават на по-ниски цени, за да пробият конкуренцията и да завладеят пазарен дял.

Другият продукт, който може да бъде изнесен към Китай от САЩ, е втечненият газ. Но този потенциал беше реален преди Доналд Тръмп да започне своята търговска война. В последните месеци Китай измести Южна Корея от второто място сред вносителите на газ от САЩ. Най-големият пазар си остава Япония.

Очакванията на анализаторите е потреблението да расте бързо, тъй като страната подхвана мерки за опазване на околната среда, които предвиждат намаляване на употребата на въглища.

През първите седем месеца на 2018 година в Китай са внесли 1,9 млн. тона втечнен природен газ.

Още за митническата политика на американския президент можете да четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 17 rate down comment 1
ABBA
преди 5 години
Търговската война на Тръмп удари по работещия износ към Китай - на петрол Дедо Дони не е политик, а успял търгаш. Като цяло ще трябва пак няколко пъти да фалира САЩ, та последния му път да се получи! Само че, светът е много по-сложна система от слон в стъкларски магазин...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още