IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговският дефицит на Индия скочи със 133% в навечерието на местните избори

Вносът на злато расте с 450%, докато премиерът Нарендра Моди се подготвя за първия голям тест след победата си на парламентарните избори

10:41 | 15.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Търговският дефицит на Индия скочи със 133% в навечерието на местните избори

Местните избори в Индия започнаха. На вота се гледа като на първия голям тест за министър-председателя Нарендра Моди, пет месеца след като изведе своята Индийска национална партия до победата на парламентарните избори, пише ВВС. Отделно последните статистически данни показват, че през септември търговският дефицит на Индия е най-високият за последните 16 месеца.

Индийската национална партия се надява на победа в Махаращра и Харяна, които се управляват от Индийския национален конгрес (Партията на конгреса) и съюзниците му. През септември Индийската национална партия претърпя поражения на частичните избори. Въпреки това за разлика от септември сега Моди води кампанията персонално.

Западният щат Махаращра, който е дом на финансовата столица на Индия – град Мумбай, има население от 110 млн. души. Щатът е един от най-големите в страната и най-политически значим. Право на глас имат 80 млн. души, които ще избират между представители на пет партии за 288 места в местната управа.

В северния щат Харяна Индийската национална партия ще води битка с управляващия Индийски национален конгрес и регионалната партия INLD. Повече от 10 млн. души имат право да упражнят вота си и да изберат представители за 90-членния местен парламент.

Вотът е в сряда, като резултатите от изборите ще бъдат оповестени в неделя.

През септември търговският дефицит на Индия се разширява до 14,24 млрд. долара. Недостигът нараства със 132,7% на годишна база, като е най-високият от 16 месеца насам, информира WBPOnline.

През осмия месец на годината износът възлиза на 28,9 млрд. долара – с 2,7% повече спрямо година по-рано и повече от ръста от 2,4%, отчетен през август. Вносът се равнява на 43,15 млрд. долара. Растежът на импорта е с 26% на годишна база и с 2,1% повече спрямо август.

„Феноменалното покачване на търговския дефицит се дължи на ръста на вноса без да е налице адекватен ръст на износа. Вносът скача основно заради необичайния прираст на вноса на злато с 450% и на метални руди и други суровини със 105,6% спрямо същия период на миналата година“, отбелязват в прессъобщение от Министерството на търговията и индустрията на Индия.

Азиатската страна се опитва усърдно да понижи търговския дефицит особено чрез намаляване на зависимостта си от вноса на петрол. Напоследък Индия усилено трупа стратегически резерви. Целта на правителството е да предпази втория по големина потребител на петрол в Азия от шокове от страна на предлагането.

Индия, която е и третата по големина икономика в Азия, внася повече от 80% от петрола си. По данни на Министерството на търговията Индия е платила 143 млрд. долара за внос на петрол през миналата фискална година. За този период вносът на петрол е заемал 32% от общия импорт на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:17 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още