IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговският оптимизъм оживи борсите в Азия

Инвеститорите бяха окуражени от информацията, че САЩ и Китай изглеждат близо до финализиране на търговска сделка от „първа фаза“

12:55 | 28.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Основните акции в азиатско-тихоокеанския регион се търгуваха на зелена територия по време на борсовата сесия в понеделник. Оптимизмът на инвеститорите беше възстановен, тъй като САЩ и Китай изглеждат близо до финализиране на търговска сделка от „първа фаза“, предава CNBC.

В континентален Китай индексът Shanghai composite се повиши с 0,85% и затвори при 2 980,05 пункта, докато Shenzhen composite скочи с 1,58% до 1 658,24 пункта.

Хонконгският индекс Hang Seng отбеляза ръст от 0,84% в последния час на търговията.

В Япония бенчмаркът Nikkei 225 се покачи с 0,30% до 22 867,27 пункта, а s Kospi от Южна Корея нарасна с 0,27% и затвори на ниво от 2 093,60 пункта.

Индексът ASX 200 в Австралия се търгуваше без особена промяна и затвори на ниво от 6 740,70 пункта. Акциите на компаниите от индекса се промениха така: тези на Rio Tinto поевтиняха с 0,48%, на Fortescue Metals отбелязаха ръст от 2,15%, докато книжата на BHP Billiton поскъпнаха с 1,12%.

Борсите в Сингапур, Индия, Малайзия и Нова Зеландия бяха затворени поради честване на национални празници.

Най-големият европейски кредитор HSBC отчете, че печалбите му са спаднали с 18% на годишна база до 4,8 милиарда долара за тримесечието, което завърши през септември. Все пак банката заяви, че печалбата й от Азия преди облагането с данъци се е повишила с 4% спрямо миналата година. HSBC печели по-голямата част от печалбата си от Хонконг, който от месеци е засегнат от протести. През първата половина на тази година градът е осигурил повече от половината от печалбата на банката. Акциите на HSBC поевтиняха с 2,76%.

Базираната в Хонконг застрахователна компания AIA, която също публикува отчета си в понеделник, заяви в изявление, че вече е засегната от „предизвикателната оперативна среда, особено във връзка с текущите събития в Хонконг.“

Финансовият секретар на града Пол Чан каза, че Хонконг сега е в рецесия и е „изключително трудно“ да се постигне първоначалната прогноза на правителството за годишен ръст на икономиката, направена преди протестите.

На търговския фронт между САЩ и Китай, представител на Американската служба за търговията заяви, че страните са „близо до финализиране на някои части от споразумението“.

По-рано този месец американският президент Доналд Тръмп обяви, че двете страни са постигнали „много съществена сделка“, по пътя към прекратяване на спора, който предизвика взаимно налагане на няколко рунда от мита върху стоки на стойност стотици милиарди долари.

Междувременно търговската война продължава да влияние негативно върху Китай. Данните, оповестени от Националното статистическо бюро в неделя сочат, че печалбите на индустриалния сектор в страната са спаднали с 5,3% на годишна база през септември.

В петък на щатските борси индексът Dow Jones Industrial Average се повиши със 152 пункта, или с 0,57%. S&P 500 и Nasdaq Composite, от своя страна, се повишиха съответно с 0,41% и 0,70%.

Доларовият индекс, който проследява силата на американската валута спрямо кошница от конкурентни валути, е на ниво от 97,76 пункта, след спад от 0,07%.

Йената се търгува на ниво от 108,68 йени за долар, а Австралийският долар - срещу 0,6828 щатски долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още