IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговското напрежение дръпна надолу за пореден ден азиатските пазари

По време на днешната азиатска търговия се наблюдаваха и ръстове в петролния сектор благодарение на по-високите цени на „черното злато“

12:13 | 25.09.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Азиатските пазари завършиха борсовата сесия във вторник на преобладаващо червена територия на фона на продължаващото търговско напрежение между САЩ и Китай, съобщава CNBC.

Пазарите в континенталната част на Китай отчетоха понижения след националния празник в понеделник. Индексът Shanghai composite се сви с 0,58% до ниво от 2781,14 пункта, а по-малкият измерител Shenzhen composite се понижи с 0,54% до 1437,31 пункта.

В Австралия бенчмаркът ASX 200 приключи сесията без значителна промяна, отчитайки понижение от минималните 0,02% до ниво от 6185,90 пункта. Финансовият сектор обаче отчете по-сериозен спад от 0,67%, а акциите на Commonwealth Bank of Australia поевтиняха с 1,08%, а тези на Westpac Banking Corp. – с 1,17%.

В същото време в Япония индексът Nikkei 225 отчете ръст от 0,29% до ниво от 23 940,26 пункта, като книжата на производителя на полупроводници Tokyo Electron поскъпнаха с 2,42%.

Пазарите в Хонконг и Южна Корея бяха затворени заради национален празник.

Търговското напрежение между САЩ и Китай остава във фокуса на пазарите, след като в понеделник в силя влязоха новите реципрочни мита между страните, обявени по-рано този месец. В същото време Пекин отхвърли и поканата на Вашингтон за подновяване на търговските преговори.

В понеделник китайските власти също така публикуваха Бяла книга, в която се формулира отговора на Пекин срещу американските критики. „Китай не иска търговска война, но не се страхува от такава и ще се бори, ако това е необходимо“, се казва в документа.

По време на днешната азиатска търговия се наблюдаваха и ръстове в петролния сектор благодарение на по-високите цени на „черното злато“. В Австралия акциите на Beach Energy поскъпнаха с близо 6%, а тези на Santos с 2,81%. В Япония книжата на Cosmo Energy увеличиха стойността си с 3,72%, а тези на Japan Petroleum Exploration с 1,48%.

На валутните пазари японската йена се търгува по-слабо спрямо долара при стойност от 112,91 йени за долар. В същото време доларовият индекс, който проследява представянето на американските пари спрямо кошница чуждестранни валути, успява да компенсира част от по-ранния си ръст, достигайки 94,219 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:35 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още