Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Удължаването на преговорите САЩ-Китай вдъхва оптимизъм за намиране на решение

Има желание от двете страни спорът да бъде решен не в пълния си вид, коментира Мариана Трифонова от Института за икономическа политика

гледано: 1425   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Удължаването на търговските преговори между САЩ и Китай показва оптимистични тенденции, че все пак се води разговор по същество и че има желание от двете страни спорът да бъде решен не в пълния си вид, но поне да бъдат постигнати определени резултати в близки срокове. Това каза Мариана Трифонова, старши анализатор в Института за икономическа политика, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

Още по темата

“Поставеният срок 1-ви март звучи изключително страшно за финансовите пазари", коментира тя ситуацията със забавянето на икономиката на Китай и сложната вътрешнополитическа ситуация, в която се намира президентът на САЩ Доналд Тръмп.

Трифонова обясни, че първите индикации, които са известни, са, че се преговаря “основно за възстановяване на покупките на соя и други зърнени храни от страна на Китай”.

“Водят се преговори и за някои мерки по отношение увеличаване на достъпа на американски компании до китайските пазари. Въпросът е дали това би било достатъчно", риторично попита анализатърът.

Мариана Трифонова коментира публикацията на Тръмп в профила му в социалната мрежа Twitter, че преговорите между Пекин и Вашингтон протичат много добре.

"Много трудно е да тълкуваме какво точно има предвид Тръмп под тези думи. Смятам, че е редно да не избързваме с оптимизма твърде много и да изчакаме да видим какво ще бъде постигнато като краен резултат", каза тя и посочи, че Китай се придържа към позицията си, че тези преговори са единствено по линия на търговския дефицит и балансирането на търговските отношения.

Старши анализаторът от Института за икономическа политика посочи, че исканията на администрацията на Тръмп се фокусират върху прекратяването на кражбата на интелектуална собственост и практиката за установяване на съвместни дружества при инвестициите в Китай.

Трифонова е на мнение, че „това трудно може да се приеме от Пекин при кратки срокове".

“Предвиждат се структурни реформи, за което настояват от американската администрация. От Китай си дават сметка, че те са необходими, но въпросът е дали сроковете, с които те биха могли да се ангажират, и начинът, по който ще се случват тези промени, биха удовлетворили американския президент”, отбеляза експертът.

Повече от разговора вижте във видео материала

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Азия
Китай бори слабото потребление с национална ваканция през май