IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Уилямс: Инвеститорите започват да виждат паричната политика през очите на Фед

Според ново проучване на Фед инвеститорите все повече смятат, че действията по паричната политика зависят от данните

22:47 | 11.04.16 г. 1
<p>
	Джон Уилямс <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Джон Уилямс Снимка: архив Ройтерс

Инвеститорите започват да виждат паричната политика през очите на Федералния резерв.

От почти две години председателят на Фед Джанет Йелън твърди, че всяко решение за повишаване на лихвените проценти ще зависи от данните, припомня Bloomberg. Сега и пазарните участници са станали по-чувствителни към икономическите новини, сочи проучване на председателя на Фед за Сан Франциско Джон Уилямс и сътрудника в банката Бенджамин Пайл.

„През последната около една година пазарно базираните показатели, зависещи от данните, отбелязват значителен ръст макар и все още да са под предишните си норми“, казват Уилямс и Пайл в икономическо съобщение, публикувано в понеделник. „Това предполага, че инвеститорите все повече смятат, че действията по паричната политика зависят от данните“.

Макар че пазарно базираните показатели на бъдещите лихвени проценти, например доходността по облигации, реагират на икономическите данни като се повишават или понижават, този модел може да бъде съкратен, когато разходите за заеми са близо до нулата и се очаква да останат там за дълго време. И наистина, през периода между 2010 и 2014 г. доходността по държавни ценни книжа с матуритет от една година или по-малко е реагирала относително слабо на икономически новини, се посочва в доклада.

„Предвид възстановяващата се икономика и Федералната комисия за отворения пазар, която подчертава зависимите от данни политически действия, пазарно базираните показатели за бъдещите лихвени проценти все повече реагират спрямо икономическите новини“, пишат Уилямс и Пайл по отношение на взимането на решения от Комисията. „Реакцията на доходността [на облигации] с дълъг матуритет към новините е нараснала по-значително“, което „отразява очакванията на инвеститорите, че лихвените проценти ще се отдалечат още повече от нулата през следващите две години“.

Йелън определи пазара като „автоматичен стабилизатор“ на американската икономика в изказване от миналия месец, отбелязвайки, че инвеститорите са намалили броя на повишаването на лихвените проценти, който се очаква през тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 40 rate down comment 4
Hermes73
преди 7 години
Ако нещата зависеха само от данните а не от печатницата на бабето САЩ щяха отдавна да са в небитието................
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още