IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгария и Израел са поредните страни, заявили членство в AIIB

За това съобщиха лично премиерите на двете държави

12:46 | 02.04.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Унгария и Израел са поредните страни, заявили членство в AIIB

Унгария ще се присъедини към ръководената от Пекин Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции (Аsian Infrastructure Investment Bank, или AIIB). Това съобщава самият премиер Виктор Орбан, цитиран от Ройтерс.

Повече от 40 държави, измежду които Австралия, Южна Корея, Великобритания, Франция, Германия и Италия, заявиха, че ще подадат молби за членство в банката. Япония и САЩ са двете видимо липсващи страни.

„Ще последваме примера на Казахстан“, обяви Орбан за намерението на Унгария по време на посещение в Казахстан, но без да изпада в повече подробности.

Китай постави 31 март като краен срок за тези, които искат да станат част от основаването на AIIB.

Вашингтон първоначално опита да разубеди съюзниците си, желаещи да членуват в AIIB, тъй като счита банката за конкурент на Световната банка и Азиатската банка за развитие, в които САЩ имат съществено влияние. Но Америка промени тона, след като редица страни изразиха намерение да се присъединят.

Вчера стана ясно, че израелският премиер Бенямин Нетаняху е изпратил заявка за членство. Според него членството на Израел в банката ще предостави възможности за интегриране на израелските компании в инфраструктурните проекти, които институцията ще финансира.

AIIB планира инвестиции за 100 млрд. долара в проекти в азиатски държави. Половината от сумата вече осигури Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
Стефчо
преди 9 години
Американците се самоизолираха с тая глупава политика, която водят. Оттук имат два пътя - или се присъединяват последни или играят контра. И в двата случая са в губеща позиция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 4
michaelis
преди 9 години
Да вземе някой да му звънне на Боката бастуна ли ко да се интегрираме със света ?!? От съображения за сигурност Китайците сигурно са ни предупредили, че всички камиони и самолетите при трезорите на AIIB са резерве не кат при КТБ, да не вземат наще и от там да кашират и да вазират в Белград .... за това не се натискаме натам, по простата причина, че не мое да се крадне .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
MZ/X
преди 9 години
Няма нищо лошо в това да има конкуренция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още