IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Уорън Бъфет: Световната икономика се забавя, но не и САЩ

Свързаният с американския жилищен пазар бизнес на Berkshire Hathaway напоследък се разраства с двуцифрен процент, отбеляза легендарният инвеститор

17:22 | 24.10.12 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Уорън Бъфет. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Уорън Бъфет. Снимка: Архив Ройтерс

Легендарният американски инвеститор Уорън Бъфет вижда ясни признаци за забавяне на световната икономика, но смята, че САЩ „напредват минимално“, докато останалите региони отчитат спад, съобщи CNBC.

Бъфет обаче добави, че въпреки наблюдаваната слабост той се „облизва“ за поредно голямо придобиване, уточнявайки, че две сделки на стойност около 20 млрд. долара всяка вече са били провалени от началото на годината.

Според него степента на спад е по-голяма в Азия, отколкото в Европа, макар че азиатските икономики тръгват от по-висока база.

Същевременно той подчерта, че свързаният с американския жилищен пазар бизнес на компанията му Berkshire Hathaway напоследък се разширява с двуцифрен процент.

Инвеститорът поддържа тезата, че икономиката няма да осъществи истински обрат в положителна посока, докато жилищният пазар не регистрира подобрение, а по думите му точно това е започнало да се случва.

Berkshire Hathaway има сериозна експозиция към жилищното строителство, тъй като притежава производител на тухли, производител на килими, компания за търговия с недвижими имоти и най-голямата компания за строителство на сглобяеми къщи.

Дори при ръст на наличните компании в портфолиото ѝ, Berkshire Hathaway винаги се стреми да се разраства чрез придобивания. „Облизвам се“ в очакване да похарча част от 40-те млрд. кеш на Berkshire в поредна сделка, споделя Бъфет.

На годишното събрание на акционерите на компанията през май той отчете, че сделка на стойност 20 млрд. долара не се е състояла, а днес призна за провала на още една, без обаче да направи и намек за сектора, в който оперират обектите, към които е проявил интерес.

Във връзка със спекулациите, че ако бъде избран за президент на САЩ, кандидатът на Републиканската партия Мит Ромни няма да предложи трети мандат на председателя на американския Федерален резерв Бен Бернанке, инвеститорът бе категоричен: „Бих гласувал отново за Бернанке и ще накарам децата ми и всички останали да гласуват за него“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
JackDaniels
преди 11 години
нищо не му убягва .................. много добре знае какво следва, но нали е в екипа на Обама и преди изборите трябва да пее в хора ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
finansa
преди 11 години
На чичо Уорън май му убягва голямата картина,май...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
deant
преди 11 години
световната икономика се забавя, а тази на САЩ набира скорост... надолу по наклона.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още