IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ускореният растеж в Азия води до задълбочаване на социалното неравенство

Чувствително задълбочаване на социалното неравенство се наблюдава в Китай, Индия и Индонезия, констатира Азиатската банка за развитие

12:52 | 11.04.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Риболов в залива на Мумбай, Индия.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Риболов в залива на Мумбай, Индия. Снимка: Ройтерс

Ускореният икономически растеж в Азия може да се отрази на стабилността, тъй като неравенството между богатите и бедните се задълбочава, предупреждава Азиатската банка за развитие, цитирана от BBC

В своя годишен доклад банката посочва, че ключов показател, измерващ социалното неравенство в 38 азиатски страни, се е повишил. 

Въпреки че все още е под нивата, достигнати в Латинска Америка и Африка, индексът за Азия се покачва, като чувствително задълбочаване на социалното неравенство се наблюдава в Китай, Индия и Индонезия.

Отчитаме дългосрочна тенденция на промяна в начина, по който се решават социалните проблеми в Азия, казва Чан Йон Ри, главен икономист на банката.

През 60-те и 70-те години азиатските правителства успяваха да гарантират доста по-успешно, че икономическият растеж не маргинализира големи групи от обществото, допълва той.

През последното десетилетие обаче експлозивният икономически растеж и бързото забогатяване на значителен брой хора, доведе до рязко разширяване на пропастта между богати и бедни.

По оценка на АБР в повечето азиатски страни 20% от общото потребление се пада на най-богатите 5% от населението. В същото време стотици милиони живеят в гета и нямат достъп до образование и здравеопазване.

През 2010 г. в Китай индексът, измерващ социалното неравенство е нараснал до 43 пункта от 32 пункта през 90-те години. За същия период в Индия показателят отчита ръст до 37 пункта от 33 пункта, а в Индонезия - до 39 пункта от 29 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още