IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Душанбе започна форум на високо равнище за мир, сигурност и стабилност в Азия

Таджикската столица е специално украсена за големия азиатски форум, на който присъстват президентите на Русия и Китай - Владимир Путин и Си Дзинпин и други

11:28 | 15.06.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В столицата на Таджикистан започна Петата среща на върха на Съвещанието по взаимодействие и мерки за доверие в Азия (СВМДА), в която участват държавни и правителствени ръководители и външни министри от 27 страни-участнички, обхващащи около 90 на сто от територията и населението на Азия, предаде ТАСС, цитиран от БТА. Още осем държави и пет международни организации, включително ООН, имат статут на наблюдатели и също са представени на форума, призван да гарантира мира, сигурността и стабилността в Азия.

Откривайки форума, президентът на страната домакин Емомали Рахмон отбеляза, че заплаха за международната и регионалната сигурност остават нарастващите мащаби на тероризма, екстремизма и транснационалната организирана престъпност. "Борбата с тях изисква от всички държави членки на Съвещанието да приемат незабавни съвместни мерки", подчерта той.

Рахмон се спря по-конкретно на тревожната обстановка в съседен Афганистан и изказа мнение, че привличането на страната в процеси за регионална интеграция може да изиграе важна роля за нормализиране на ситуацията там.

Таджикската столица е специално украсена и подготвена за големия азиатски форум, на който присъстват президентите на Русия и Китай - Владимир Путин и Си Дзинпин, на Турция и Иран - Реджеп Ердоган и Хасан Рохани, и други. В града са въведени безпрецедентни мерки за сигурност. Мобилизиран е целият състав на правоохранителните органи и силовите структури на централноазиатската страна. Денонощно се охраняват всички стратегически важни обекти и местата за провеждане на мероприятията от СВМДА.

Седмица преди началото на срещата бяха затворени основните магистрали на града за автомобилен транспорт. Кметството призова гражданите да се въздържат от използване на личните си автомобили през центъра на столицата и да използват обществен транспорт. Всички училища са затворени и учениците са пуснати в извънредна ваканция.

Предприемачи от средния и дребен бизнес, продавачи и обслужващ персонал бяха принудени да прекратят търговската си дейност, но те се отнасят към това с разбиране, отбелязва ТАСС.

Идеята за този форум е на първия президент на Казахстан Нурсултан Назарбаев и датира от 1992 г. През 2018 г. председателството на форума премина от Китай към Таджикистан до догодина, и затова той сега е домакин на форума.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:06 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още