Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

В Казахстан бе пусната най-голямата слънчева електроцентрала в Централна Азия

Дори в най-облачното време панелите успяват да генерират около 10-15 мегавата енергия

В Казахстан бе пусната най-голямата слънчева електроцентрала в Централна Азия

Снимка: Архив Ройтерс

Най-голямата слънчева електроцентрала в Централна Азия с мощност от 100 мегавата беше пусната в експлоатация в град Саран в Карагандинската област на Казахстан, съобщи в комюнике пресслужбата на областната администрация, цитирана от ТАСС.

"В град Саран започна да работи слънчева електроцентрала, която вече бе наречена най-голямата в Централна Азия. Върху площ от 164 хектара бяха разположени 307 000 фотоволтаични панела. Те ще преобразуват слънчевата енергия в електричество", се посочва в комюникето.

В прессъобщението се припомня, че монтираните панели принадлежат към последно поколение слънчеви батерии, които нямат метални кантове. По тази причина върху тях не се натрупва сняг, а дъждът просто се стича на земята, без да причинява никаква щета. Дори в най-облачното време панелите успяват да генерират около 10-15 мегавата енергия.

Срокът на експлоатация на панелите е 40 години, съобщава БТА.

"Президентът ни възложи задача: до 2030 година делът на алтернативната енергия да достигне до 30 процента. И днес ние направихме голяма крачка към постигане на тази цел. Днес пускаме в експлоатация слънчева елкектроцентрала със 100 мегавата мощност. За да си представите силата й, мога да ви кажа, че тази енергия е достатъчна за 10 града като Саран". Това заяви областният управител на Карагандинска област Ерлан Кошанов, чиито думи са цитирани в комюникето.

Новата слънчева електроцентрала е изцяло частен проект. Инвеститори в проекта са група европейски компании, които са вложили 137 милиона долара в него. В Саран бе построена специално нова подстанция и са ремонтирани всички електропроводи с оглед възможно най-ефективната работа на слънчевите панели.

По статията работи: Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Азия
Леки ръстове на азиатските борси на фона на геополитическото напрежение