Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

В Китай заговориха за увеличаване на вноса на въглища

В някои провинции има недостиг и цената на въглищата расте

В Китай заговориха за увеличаване на вноса на въглища

Снимка: Архив Ройтерс

Китай да увеличи вноса на въглища от Русия, Индонезия и Монголия, призова управителят на провинция Дзилин Хан Дзюн, цитиран от Ройтерс. Мотивът е, че индустрията вече страда от недостиг на енергия.

Още по темата

Провинция Дзинлин изпитва недостиг на доставки и вече усеща ефекта от поскъпващите въглища. Производителите на електроенергия обаче не могат да прехвърлят растящите си разходи на потребителите.В тази връзка губернаторът Хан призовава в социалните мрежи местния бизнес да изпълни своята "социална отговорност" и да преодолее трудностите, които идват от високите цени на въглищата.

Повечето въглищни централи в Китай не работят на печалба, коментира Дейвид Фишман, енергиен анализатор в Lantau Group. Според него в краткосрочен период решението е да се добиват повече въглища, което става все по-непопулярна идея, или да се повишат цените на тока за крайните потребители.

Китай заяви планове за въглеродна неутралност до 2060 година, но все още няма поставени цели за отказ от въглищата, които са сред основните емитенти на въглероден диоксид. Преди дни Пекин съобщи също и че планира да се откаже от инвестиции в нови въглищни проекти по света, но отново без конкретни дати. 

След заявките за ограничаване на инвестициите по света Китай получи критики, че трябва да действа по-амбициозно и за собственото си потребление на въглища. Според плановете страната дори се готви да увеличи потреблението на въглища до 2030 година, а след това плавно да се откаже от тях в следващите 30 години.

Еколози обаче се опасяват, че с тези действия Китай няма да допринесе за изпълнението на глобалните климатични цели.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Азия
Оптимизмът около Evergrande не успя да обхване всички борси в Азия